avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua !
Am si eu niste nelamuriri :
Tatal meu a murit in decembrie anul trecut. El si mama detin un apartament cu trei camere in Timisoara.
Eu sunt unic mostenitoare.
Este obligatoriu in acest caz sa fac succesiunea acum pe partea tatalui meu ? Precizez ca nu am de gand sa fac absolut nimic cu partea de 25 % care imi revine.
In cazul in care trebuie facuta, cam cat costa ?
In alta ordine de idei...daca nu fac succesiunea acum pe partea tatalui meu , dupa ce nu va mai fii mama , eu fiind unica mostenitoare, maui trebuie sa fac succesiunea ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !

Manea Aura.
Am inteles...dar parintii mei nu mai au rude ...deci clar nu am cu cine sa impart acest bun, apartamentul.
in viitor...cand nu va mai fii nici mama mea, daca "trec" peste aceste succesiuni , pot sa dispun cum doresc de acest apartament ?
Imi cer scuze daca va asaltez cu intrebari...dar in cazul asta chiar mi se pare absurd sa dau o gramada de bani pentru ceva ce este mai mult decat evident !

MUltumesc !

Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Nu inteleg exact ce inseamna "trec peste aceste succesiuni". Daca nu dezbateti succesiunile nu puteti dispune in nici un mod de imobil. Nu este nici o problema ca ma "asaltati" cu interbari, in limita timpului va raspund. Problema este, totusi, ca v-am mai spus de doua ori, in mod clar, ca nu puteti face nimic cu apartamentul daca nu dezbateti succesiunea si dumneavoastra imi raspundeti, cumva neintelegand sau intelegand dar neacceptand, ca nu doriti sa dezbateti succesiunea pentru ca sunteti singurul mostenitor. Va spun din nou, chiar daca sunteti singurul mostenitor, tot trebuie sa dezbateti succesiunea, pentru ca aceasta calitate a dvs, de unic mostenitor, va avea efecte juridice numai in urma constatarii prin dezbaterea succesiunii si emiterea unui certificat de mostenitor. Daca veti astepta sa dezbateti succesiunea dupa tata abia dupa ce va deceda si mama, presupunand ca asta se va intampla dupa decembrie 2022, veti avea costuri mai mari, dupa cum v-am explicat.

Inteleg foarte bine faptul ca vi se pare absurd sa fiti nevoita sa dezbateti succesiunea dupa parinti cata vreme sunteti singurul mostenitor, dar, avand in vedere legea, asta nu imi schimba opinia in nici un fel.
Ok, acum imi este foarte clar ! Nu am nici o sansa de a scapa fara a da o gramada de bani statului ! (din cate stiu acesti bani se duc la stat...probabil ca o suma mai mica este taxa la notar )
Va multumesc pentru rabdare si pentru timpul acordat !

Sa aveti o zi frumoasa !

Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Cea mai mare parte din bani o veti achita notarului (si o parte mai mica catre ANCPI daca imobilul are carte funciara deschisa). O parte considerabil mai mare decat onorariul notarului o veti achita catre stat daca dezbateti succesiunile dupa 2 ani de la data decesului, incercati sa faceti asta inainte de implinirea termenului.
De asemenea, adresati-va unui numar de cel putin doi notari, cu actele la dvs si cereti o estimare a costurilor ca sa puteti face o comparatie.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dna(dra) "auramanea" totul este foarte simplu , demersurile sunt legale si obligatorii pentru a dispune (sau nu ) de o proprietate . Toate diligentele facute sunt platite deoarece sunt executate de persoane si institutii care trebuiesc platite . Ganditi-va ca va cumparati o masina de spalat sau un TV . Cum demonstrati ca sunteti prprietarul aceleor bunuri ? Prin factura eliberata la vanzare . La cumpararea unui automobil deasemenea , si mai multe documente care implica notiunea de proprietate . Apartamentul se transfera in proprietatea d-voastra prin aceste demersuri legale . Vreti sa fiti proprietara dar fara nici un document care sa ateste acest lucru ? Cum dovediti in viitor ca sunteti unuic proprietar ? Pe vorbe ? Ceea ce este si mai interesant ca daca refuzati , la notar , succesiunea , dupa decesul mamei pierdeti apartamentul cu toate ca sunteti unicul copil , mostenitor . proprietatea se va transfera rudelor mamei . Acestea sunt regulile unui stat civilizat , in lipsa lor este HAOS !

Alte discuții în legătură

Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. intre timp mama ... Perr Perr Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre timp mama mea a decedat. Eu, ca unicul copil ( baiat ), nu am fost trecut in actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)
Mama singura mostenitoare a unui apartament oltenashu oltenashu buna seara am sa intru direct in subiect: mama este mostenitoarea unui apartament in urma decesului tatalui meu si implicit sotul nu sa facut nimic de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune eva_celebrity eva_celebrity Buna seara,in urma cu 5 luni tatal meu a decedat iar eu fiind singurul copil as dori sa stiu daca e obligatoriu sa mai fac succesiune in conditiile in care ... (vezi toată discuția)