Buna ziua, Intr un complex rezidential cu 7 blocuri, in care dețin apartament dar nu am mașină și nici loc de parcare s a decis repararea barierei existente iar eu mi am exprimat dorința de a nu plăti aceasta reparație. Mi s a spus că face parte din cota indiviza și că trebuie să particip la repararea barierei chiar daca nu dețin loc de parcare și nu am mașină și mi s a spus sa consult legea asociațiilor de proprietari.
In acest context va rog sa mă lămuriți punctual daca este legal ceea ce se întâmplă și ce variante am.
Depinde cum e utilizata acea bariera. Daca numai cei care au masini o pot deschide si inchide cu o telecomanda, sau card de acces, atunci e proprietate comuna exclusiva si nu sunteti obligat sa participati la cheltuielile de reparatie. Temeiul legal e art. 654 din codul civil. Daca toata lumea din complexul rezidential a primit telecomanda, atunci toata lumea participa la reparatie.
Bariera inițială se ridică daca se sună la un nr. de telefon, nu se ridică pe baza de telecomandă! Și da, am fost incluși toți proprietarii in acest sistem, inclusiv eu. Deci ni s a dat tuturor posibilitatea de a ridica bariera indiferent daca avem loc de parcare sau daca deținem sau nu loc de parcare. Noua bariera însă va funcționa pe baza de telecomandă din câte știu.
Însă răspunsul dvs. m-a confuzat și mai tare. Este stipulat în leagea asociațiilor de proprietari că bariera reprezintă bun comun și sunt obligat să particip la lucrările de reparație / înlocuire a acesteia chiar daca nu dețin loc de parcare /mașină?
Se poate lua vreo decizie privind acest aspect separat de aceasta lege? Eu am cerut negru pe alb unde scrie că sunt obligat să plătesc reparația/ înlocuirea și mi s a spus că e stipulat in lege dar eu nu găsesc acest aspect.
Legea 196/2018 nu detaliaza tot ce apartine de proprietatea comuna, da exemple. Inteleg din ce scrieti dvs., ca, daca ati veni in acea incinta cu o masina (care nu va stationa acolo), sa zicem pentru a va aduce mobila, sau cine stie ce alte obiecte, puteti sa folositi acea bariera. Asta e logica pentru care asociatia a incadrat acea proprietate comuna la art.85 din legea 196/2018 privind repartizarea cheltuielilor de intretinere si reparatii. Accesul e neingradit, tuturor. Cam acelasi lucru se intimpla si cu liftul. Unii pot sa nu-l foloseasca deloc, sau foarte rar, dar nu sunt scutiti de plata cheltuielilor de intretinere (art. 75).
In acest caz sa inteleg ca sunt obligat sa platesc aceste cheltuieli de inlocuire a barierei (chiar dacanu detin loc de parcare / masina) si ca nu as avea sorti de izbanda pe cale juridica daca fac contestatie la presedintele asociatiei? Art. 654 din codul civil (alin. 2) nu m-ar ajuta sa imi sustin punctul de vedere?
Vechea briera functiona sunand la un nr. de telefon, nu function pe baza de telecomanda. Iar eu am primit acces, e drept. Insa cea noua va functiona pe baza de telecomanda.
In ideea in care voi face totusi contestatie cum as puta sa formulez ca sa primesc un raspuns adecvat?