avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Intr un complex rezidential cu 7 blocuri, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Intr un complex rezidential cu 7 blocuri, in care ...

Buna ziua, Intr un complex rezidential cu 7 blocuri, in care dețin apartament dar nu am mașină și nici loc de parcare s a decis repararea barierei existente iar eu mi am exprimat dorința de a nu plăti aceasta reparație. Mi s a spus că face parte din cota indiviza și că trebuie să particip la repararea barierei chiar daca nu dețin loc de parcare și nu am mașină și mi s a spus sa consult legea asociațiilor de proprietari.
In acest context va rog sa mă lămuriți punctual daca este legal ceea ce se întâmplă și ce variante am.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Horia Marin , utilizator 21:06, 19 Aprilie 2021
Depinde cum e utilizata acea bariera. Daca numai cei care au masini o pot deschide si inchide cu o telecomanda, sau card de acces, atunci e proprietate comuna exclusiva si nu sunteti obligat sa participati la cheltuielile de reparatie. Temeiul legal e art. 654 din codul civil. Daca toata lumea din complexul rezidential a primit telecomanda, atunci toata lumea participa la reparatie.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2021
latka, utilizator
Bariera inițială se ridică daca se sună la un nr. de telefon, nu se ridică pe baza de telecomandă! Și da, am fost incluși toți proprietarii in acest sistem, inclusiv eu. Deci ni s a dat tuturor posibilitatea de a ridica bariera indiferent daca avem loc de parcare sau daca deținem sau nu loc de parcare. Noua bariera însă va funcționa pe baza de telecomandă din câte știu.
Însă răspunsul dvs. m-a confuzat și mai tare. Este stipulat în leagea asociațiilor de proprietari că bariera reprezintă bun comun și sunt obligat să particip la lucrările de reparație / înlocuire a acesteia chiar daca nu dețin loc de parcare /mașină?
Se poate lua vreo decizie privind acest aspect separat de aceasta lege? Eu am cerut negru pe alb unde scrie că sunt obligat să plătesc reparația/ înlocuirea și mi s a spus că e stipulat in lege dar eu nu găsesc acest aspect.

Mulțumesc
Legea 196/2018 nu detaliaza tot ce apartine de proprietatea comuna, da exemple. Inteleg din ce scrieti dvs., ca, daca ati veni in acea incinta cu o masina (care nu va stationa acolo), sa zicem pentru a va aduce mobila, sau cine stie ce alte obiecte, puteti sa folositi acea bariera. Asta e logica pentru care asociatia a incadrat acea proprietate comuna la art.85 din legea 196/2018 privind repartizarea cheltuielilor de intretinere si reparatii. Accesul e neingradit, tuturor. Cam acelasi lucru se intimpla si cu liftul. Unii pot sa nu-l foloseasca deloc, sau foarte rar, dar nu sunt scutiti de plata cheltuielilor de intretinere (art. 75).
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2021
latka, utilizator
In acest caz sa inteleg ca sunt obligat sa platesc aceste cheltuieli de inlocuire a barierei (chiar dacanu detin loc de parcare / masina) si ca nu as avea sorti de izbanda pe cale juridica daca fac contestatie la presedintele asociatiei? Art. 654 din codul civil (alin. 2) nu m-ar ajuta sa imi sustin punctul de vedere?
Vechea briera functiona sunand la un nr. de telefon, nu function pe baza de telecomanda. Iar eu am primit acces, e drept. Insa cea noua va functiona pe baza de telecomanda.

In ideea in care voi face totusi contestatie cum as puta sa formulez ca sa primesc un raspuns adecvat?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partile comune/bariera rebell_rose rebell_rose Buna ziua Intr-un complex cu 2 blocuri si 10 vile, intrarea se face prin 2 intrari. Fiecare intrare are cate o bariera. Un locatar contesta faptul ca ... (vezi toată discuția)
Probleme cale acces bariera. dandian dandian Buna ziua, in ansamblul nostru dezvoltatorul a promis ca vor intra doar cei cu locuri de parcare cumparate insa majoritatea nu si-a cumparat loc de parcare. ... (vezi toată discuția)
Restrictionarea accesului la locul de parcare proprietate privata alinosain alinosain Buna ziua, Sunt nou pe forum si am o problema ce trebuie rezolvata urgent! Locuiesc intr-un ansamblu imobiliar construit in 2013. In urma cu doua saptamani ... (vezi toată discuția)