Exceptii cu privire la executare silita/proprire pe salariu
Revin cu o intrebare.
Prevede legea careva exceptii pentru executarea silita si proprire salariu.
Caz: mama care intretine singura un minor, clasa a VIII-a, divortata, cu un salariu minim pe economie, in chirie cu copilul, ingrijeste de mama batrana si bolnava, cu tatal decedat de COVID-19 acum 2 saptamani primeste executare silita acum 3 zile ce prevede proprire din salariu pentru un debit restant al unui credit din 2008, facut de fostul sot si ea in calitate de coplatitor.
Executarea silita este din 2016 pe numele ambilor soti, Infiintarea propririi e facuta doar pe numele ei, deoarece fostul sot nu munceste, nu plateste nici pensie alimentara.
Ce poate face aceasta mama ca sa-si poata intretine copilul si sa-i asigure studii in continuare. Suma restanta totala e de 20 700 lei ceea ce ar insemna 4 ani de proprire.
Se poate face contestatie sa plateasca doar o jumatate din suma sau poate ca intretine un copil singura s-ar incadra la exceptii.
Orice informatie e binevenita.
Multumesc mult!
Din păcate, dacă este codebitoare la credit cu fostul soț, nu există pentru ea nici un fel de excepții la executarea silită.
Limitele urmării veniturilor bănești sunt reglementate de Codul de procedură civilă, prin ART. 729;
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Cont blocat
maryusmara88
buna seara.am si eu o problema cu o rata la banca.banca mia blocat contul pe motiv ca nu am mai platit de 165 de zile.intrebarea mea este urmatoarea.daca la un ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu
catalin06
Buna seara
Am un credit la o banca,si am ca codebitor pe mama mea.Zilele astea s-a primit pe adresa institutiei la care lucreaza adresa de la banca in care se ... (vezi toată discuția)