avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, O prietena a mamei mei mele a vandut in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, O prietena a mamei mei mele a vandut in 2012 , in ...

Buna ziua,
O prietena a mamei mei mele a vandut in 2012 , in urma unui episod depresiv, apartamentul (2 camere, zona centrala) unei individe, pentru suma de 10000 de euro.
Contractul , cu drept de uzufruct viager,a fost semnat la notar, fara martori si fara certificat IML desi vanzatoarea avea deja 83 de ani iar starea ei psihica de la acel moment nu era cea mai buna.
Aceasta ar dori acum sa isi recupereze apartamentul, sau diferenta de suma in urma unei evaluari corecte. Cazul este unul clar fe inselaciune. Ar putea avea sanse de reusita? Pe cale civila sau penala?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:12, 29 Martie 2021
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prezenta matorilor si certificatul medico- legal psihiatric nu sunt obligatorii. Notarul le poate solicita, doar daca are dubii cu privire la discernamantul persoanei.
Varsta, la fel, nu este un motiv pentru a considera ca persoana respectiva nu are discernamant. Nu ati vazut niciodata batrani de 90 de ani, cu o minte perfect lucida?
Iar cu episodul depresiv, va trebui dovedit cum, daca si in ce masura i-a afectat discernamantul la momentul incheierii contractului de vanzare.
Apoi, trebuie verificat daca asta a fost pretul real. De regula, partile declara un pret derizoriu, ca sa nu achita taxe notariale mari, desi in realiatate, pretul este cu mult mai mare.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si mai luati in calcul ca a vandut nuda proprietate. E drept ca avea o varsta inaintata, dar uite ca au trecut deja 9 ani...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
de accea a vandut si la pret mai mic pt ca si-a pastrat dreptul de uzufruct, practic a ramas in casa si a incasati si 10 mii.
Iar daca e vb ca nu prea stia ce semneaza, cum de si-a dat seama acum, dupa 9 ani ?
raspunsul e nu, nu mai are ce face, adica s-ar judeca degeaba, pierde vremea prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere/uzufruct Franc Mandelbrot Franc Mandelbrot Am o cunostinta in varsta, are 82 de ani, si are o garsoniera. Vrea sa o lasa dupa moartea sa unei persoane care are grija de el si il ajuta. Ca rude are doar ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager Aguero Aguero Buna ziua, in aprilie 2018 am cumparat un apartament prin contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager pentru suma de 30.000 € . 10.000 € i am dat in ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct viager intr-un contract de vanzare cumparare Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina O batrana a vandut un apartament cu suma de 3000 marci, in contractul de vanzare cumparare este stipulat dreptul de uzufruct viager al batranei, batrana a fost ... (vezi toată discuția)