Bună ziua!
O persoană cu handicap accentuat dorește să facă succesiunea după părinți (tatăl decedat în 2007, mamă decedată în 2020, mama nu a deschis succesiunea după soț). Vă rog să îmi comunicați dacă moștenitorul persoană cu handicap, conform legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (facilități fiscale), este scutit de plată impozitului către stat de 1% din jumătatea masei succesorale ce revenea tatălui decedat în anul 2007.
Vă mulțumesc!
În Codul Fiscal 2021 se menționează la Art 60 Scutiri -" sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili 1.. persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din : e) transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlu de moștenire, prevăzute la art 111, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii (modificare introdusă de Legea 104 din 03 iulie 2020). " Din acest articol reiese că persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de plata impozitului de 1% dacă deschid succesiunea după termenul de 2 ani?
Vă mulțumesc!
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca o persoana fara handicap e scutita de impozit doar daca termina de dezbatut succesiunea inainte de 2 ani, o persoana cu handicap e scutita de acest impozit si dupa aceasta data. In cazul acesta, numai pt partea de impozit ce o datora persoana cu handicap pt cota sa.
Imi cer scuze, nu am stiut de acea modificare.