Buna ziua. Avem un ONG cu 3 membri fondatori si mai multi membri titulari. Un membru fondator doreste sa se retraga din ONG - depunand in acest sens o declaratie, autentificata la notar. Pentru a asigura numarul de membri putem coopta alt membru cu titulatura de fondator? In acest caz modificam Actul Constitutiv si Statutul cu numele noului membru fondator?
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu faceti greseala sa separati calitatea de membru fondator de cea de membru titular. Presupun ca asa zisii membrii titulari au drepturi depline in asociatie, au drept de participare la adunarile generale, de a alege si de a fi alesi. deci odata ce unul din membrii asociati care au fost trecuti pe lista la infiitarea ong (caci asta e singurul "avantaj" de care sa zicem ca se bucura membrii fondatori), atata timp cat numarul de membrii cu drepturi depline (ce de la infiintare si cei primiti in asociatie ulterior) este peste 3, nu trebuie sa schimbati nimic. Daca cel care renunta in scris la calitatea de membru avea si o fuctinctie aleasa in conducerea asociatiei, organizati alegeri prin convocara adunarii generale pentru ocupare postului.
Multumesc pentru raspunsul promt! Sigur ca membrii fondatori au drepturi depline ca orice membru titular, dar persoana in cauza NU vrea sa mai apara in actul constitutiv. Eu stiam ca membrii fondatori...raman fondatori pe "vecie" - daca imi este permisa o gluma, dar persoana respectiva imi cere o solutie sa o "radiez" din Actul constitutiv/Statut si nu stiu daca legal se poate.
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu poate fi stearsa din actul constitutiv. E ca si cum nu ar fi fost in realitate si in acte la ifintarea ong! Sa va citez: "membrii fondatori raman fondatori pe "vecie" ".
Nu poate fi eliminata in niciun mod, pentru ca la o asociatie, calitatea de fondator este o situatie de fapt, nu o functie sau calitate pe care o poti pierde, cum e cea de membru in asociatie sau membru al unui organ de conducere si control. Poate doar solicita sa se opereze in Statut ca sa nu mai figureze si ca membru actual - pe lista de membri initiali (fondatori) va ramane pe vecie. Trebuia sa se gandeasca la asta cand a intrat ca fondator.... :-)
Membri asociatie
nicu.geangu
Buna ziua,
Dorim sa preluam o asocitie(ong) cu 5 membri, dintre care 3 se retrag,.
Pentru a fi siguri ca nu trebuie sa depunem toata documentatia din nou la ... (vezi toată discuția)