avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabularea unui obiect in Romania pentru un cetatean ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabularea unui obiect in Romania pentru un cetatean strain

Buna ziua tuturor,
Sunt cetatean german de origine romana plecat din Romania in anii 80.
Va rog sa ma ajutati .Despre ce este vorba?Am cumparat in anul 1991 o bucata de pamint in apropierea casei parintesti pe numele mamei deorece avind cetatenie germana nu puteam figura ca si propietar.In acelasi timp am facut cu mama mea un contract de donatie pe numele meu.Intrebarea mea este daca eu ca cetaten strain fara firma in Romania pot sa trec acest pamint pe numele meu prin inermediul primariei sau a unui notar.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 18:53, 5 Ianuarie 2010
buna dimineata!
desi opiniile in aceasta problema sunt impartite, ma raliez celei care spune ca cetatenii straini nu pot dobandi deocamdata dr de prop asupar terenurilor in Romania.
modaliatatea prin care ati putea dobandi ar fi mostenire legala.
Nu vad ce diferente de opinii ar putea exista cand avem un text de lege EXTREM de clar:

Art. 3 - Cetăţeanul unui stat membru (n.n. Germania e stat membru), apatridul cu domiciliul într-un stat membru sau în România, precum şi persoana juridică constituită în conformitate cu legislaţia unui stat membru pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de lege pentru cetăţenii români şi pentru persoanele juridice române.

Este legea 312/2005 pe care o puteti gasi aici: [ link extern ]

Prin urmare, de la aceasta data aveati dreptul de a dobandi teren in Romania, numai ca actul de donatie din 1991 este nul si trebuie sa refaceti transferul de la mama dvs.
ok exista.
dar mai exista Constitutia.
care spune: ART. 44
Dreptul de proprietate privată
(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
cum interpretati atunci sintagma " pe baza de reciprocitate"?
eu nu stiu sa existe un astfel de tratat intre Romania si Germania!
Dar protocolul VII la tratatul de aderare? Dar faptul ca modalitatile din alineatul 2 sunt alternative, legea (organica) fiind si ea pe acolo? ;)
eu nu am contestat legea organica.
am vb de conditiile de reciprocitate care trebuie sa fie indeplinite!

Alte discuții în legătură

Drepturi ale strainilor in romania pink_suede pink_suede Care sunt conditiile pe care trebuie ca le indeplineasca un strain, pentru a putea construi o locuinta, in Bucuresti, Romania? (vezi toată discuția)
Dreptul cetatenilor ue cu statut de rezidenta in romania de a detine in proprietate terenuri intravilane ion-_- ion-_- buna seara, va cer sfatul in incercarea de a rez urmatoarea problema: dupa anul 1990 in baza legii? am fost improprietarit cu un teren intravilan in calitatea ... (vezi toată discuția)
Sucesiune teren agricol cetatean strain stefan44 stefan44 Buna seara! In urma decesului tatalui sunt chemat la succesiunea unor terenuri agricole. Numai sunt cetatean roman,traiesc in Germania. Ce inseamna ... (vezi toată discuția)