avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana

Buna ziua. Matusa mea a cumparat cu chitanta de mana acum 23 ani o casa cu teren aferent. Vanzatorul a decedat. A mers la instanta de judecata si a cerut instantei o hotarare care sa tina loc de vanzare cumparare. L.a chemat in judecata pe vanzator care a decedat. Instanta nu a facut demersuri pentru aflarea mostenitorilor si a respins actiunea. Mostenitorii nu stim unde sunt. La OCPI nu apare ca fiind proprietar nimeni. Impozitul a fost platit la Primarie an de an de catre matusa. Ce actiune poate cere instantei sa intre in legalitate? Poate da Primaria in judecata?
Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Trebuie sa identifice mostenitorii!
Daca nu exista mostenitori, atunci se va putea judeca cu primaria.
Dar, va trebui facuta vacanta succesorala inainte de a se judeca cu primaria.
Da, va puteti judeca cu comuna in contradictoriu, dar actiunea se numeste prescriptie achizitiva (uzucapiune) prin joctiunea posesiilor, adica veti unii posesia dvs. cu cea a autorului dvs.
spor
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2021
Florea Florina, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, întâi de toate, cadrul procesual este stabilit de către părți, nu de către instanța. Chiar daca instanța este obligată la unele demersuri, practica judiciara arată ca doar reclamatul trebuie sa depuna eforturi pentru a afla moștenitorii persoanei decedate. Trebuie făcute demersuri la Evidenta populației pentru a afla data decesului, apoi la camera notarilor pentru a afla daca a fost deschisă succesiune. In cazul in care nu găsiți nicio persoana cu care sa va judecați, fie ca nu a avut mostenitori sau moștenitorii au decedat si ei fără alți mostenitori, puteți sa faceți un singur proces in care va judecați atat pe vacanța succesorala cât si pe uzucapiune. Vacanța succesorala se pronunța împotriva statului roman prin ministerul de finanțe si a primăriei(care are calitatea de administrator al bunurilor). Este posibil ca instanța sa disjunga cele doua capete de cerere, adică sa se facă doua procese separate, dar nu neaparat. Va urez succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Presupun ca s-ar putea rezolva prin notarea posesiei legea 185/2018,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras de carte funciara si intabulare madalinbm madalinbm Buana ziua. Ma numesc M.B. Socrul meu care se numeste B.I. detine o casa mostenire de la parintii sai ce au decedat. Tatal sau a decedat in 1981. De pe urma ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Se da urmatoarea speta: Act de vanzare-cumparare cu chitanta de mana incheiat in anul 1986.Vanzatorii decedati , iar fiul nu e de gasit.Ce pot face in cazul ... (vezi toată discuția)
Detinere teren fara nici un act simonik2011 simonik2011 buna seara, bunica a cumparat un teren in 1975 pe care l-a folosit si a platit impozit pe el pana in prezent, nu a facut nici un act, pur si simplu a dat bani ... (vezi toată discuția)