avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendare cu recurs pe toata perioada
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendare cu recurs pe toata perioada

Buna ziua.

Desi in cererea de judecata a fost explicit mentionat "solicit judecarea cauzei in lipsa ...", prima instanta a venit cu solutia "In temeiul art. 411 alin 1 pct 2 Cod Procedura Civila, suspenda judecata pentru lipsa nejustificata a partilor . Cu recurs pe toata durata suspendarii".

Cum se poate relua cazul? O simpla cerere la instanta care s-a pronuntat ? Cuvantul "recurs" ma duce in eroare si ma face sa cred ca poate trebuie sa ma adresez la instanta urmator superioara.

Ma poate ajuta cineva cu un raspuns/sfat?
Cel mai recent răspuns: Bbosap , utilizator 19:08, 6 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia de suspendare se poate ataca cu recurs.

Judecata cauzei suspendate se reia prin cererea de redeschidere făcută de una dintre părți, când suspendarea s-a dispus prin învoirea părților sau din cauza lipsei lor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, din păcate nu aveti alte variante legale.
Probabil nu a fost atenta instanta.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă ați solicitat judecata în lipsă, atunci soluția este greșită și poate fi atacată cu recurs. Cererea de recurs împotriva încheierii de suspendare se timbrează cu 20 lei. (și se depune la instanța a cărei hotărâre se atacă)

Dar ce obiect are acțiunea? Cât a fost taxa de timbru? Vă întreb pentru că o cerere de repunere pe rol se timbrează cu 50% din taxa judiciară de timbru pentru cererea sau acțiunea a cărei judecare a fost suspendată.

Dacă rezultatul ecuației de mai sus este prea mare, mergeți pe calea recursului.
Dacă rezultatul e „tanda-manda” sau pe aproape, eu aș formula o cerere de repunere pe rol. (prefăcându-mă că am uitat de cererea de soluționare în lipsă pe care nici instanța nu a văzut-o).

Atenție! Nu există, de fapt, alegere între cele două căi.
Dacă soluția este greșită, se atacă cu recurs.
Dacă soluția este corectă, se formulează cerere de repunere pe rol.

Dacă le încurcați, nu e de bine. Dacă formulați recurs într-o speță în care era musai necesară cererea de repunere pe rol, ați nimerit-o cu oiștea-n gard.
Dar viceversa se mai pot „încurca” dacă știți exact ce faceți și de ce.

Bunăoară, o taxă de ordinul sutelor ar putea să li se pară unora mai ieftină decât 20 lei plus o plimbare pe la instanța superioară ca să aibă de unde să se întoarcă ... la anu' pe vremea asta.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deși nu este gresita opinia, ci corecta, se poate cere și repunerea pe.rol ca și cum nu a văzut ca a greșit instanta.
Judecarea recursului se va face prin iunie 2021 foarte probabil si întoarcerea dosarului la.prima instanta se va face probabil prin septembrie 2021 ceea ce ar constitui o foarte mare întârziere a judecății.

Ar fi culmea ca instanta care a greșit sa respingă cererea de repunere pe rol.

Eu am avut o situatie inversa în care instanta nu vroia sa suspende judecata și vroia sa amendeze autoritatea tutelara ca nu se conforma desi trebuia suspendata cauza.
Mi-a distrus strategia de apărare în alte procese unde am.fost forțat sa schimb strategia de apărare datorita greșelii judecatoarei de a continua judecata în acel dosar în mod nelegal.
Era singura varianta care îmi putea strica strategia, încălcarea legii de o instanță.
Aveam o.aparare atat de ermetic închisă incat nu putea fi ,,spartă" altfel...decât cu încălcarea legii...

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:
Dar ce obiect are acțiunea? Cât a fost taxa de timbru? Vă întreb pentru că o cerere de repunere pe rol se timbrează cu 50% din taxa judiciară de timbru

Va multumesc pentru detalii. Este un litigiu de munca, contestatie a deciziei de concediere, fara taxa judiciara.
Am mers pe calea cererii de repunere pe rol, tocmai din motivul de a nu se intinde acest proces atat de mult (care deja are 8luni).
Acum ma intreb daca nu se vor supara ca le-am mentionat ca solutionarea a fost facuta contrar art.411 alin.(1) pct.2 (nu se suspenda procesul cand s-a cerut judecarea in lipsa)
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2021
Bbosap, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce s-a suspendat procesul de marire pensie alimentara? Cris1971 Cris1971 Buna ziua, am deschis proces marire pensie alimentara , primul termen a fost ieri 17.02.15. Inainte de primul termen de judecata, in 23 ianuarie am mai depus ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu cum sa fac recurs arhip_bogdan2002 arhip_bogdan2002 Buna ziua. As vrea sa stiu cum sa fac recurs. In prima instanta am cerut judecarea in lipsa unde am explicat ca eu sunt o persoana cu handicap, ... (vezi toată discuția)
Suspendarea cauzei. irevocabila ? gyandy gyandy Buna ziua.La hotararea data de instanta de recurs,recurs formulat dupa fond,eu am facut contestatie in anulare.Am depus motivele si am achitat taxa de timbru ... (vezi toată discuția)