Bună ziua.
În vederea stabilirii vechimii în grupa de muncă, loc de muncă încadrat în grupa a I-a de muncă (înainte de 2001), am solicitat, fostului angajator, o adeverinţă care să menţioneze acest fapt. Perioada avută în vedere este 01.10.1991 - 31.10.1996. Conform carnetului de muncă, între 01.10.1991 - 30.09.1992 se menţionează "muncitor practicant", iar cu 01.10.1992 "muncitor calificat" (categ., clasa,... ş.a.m.d) acelaşi loc de muncă şi funcţie. Tot în carnetul de muncă se specifică că, începând cu 01.10.1991 angajatul desfăşoară activitatea în loc de muncă încadrat la grupa a I-a de muncă, în procent de 100%.
Adeverinţa eliberată de fostul angajator face referire la grupa a I-a de muncă doar pentru perioada cuprinsă între 01.10.1992 - 31.10.1996, cele 11 luni, anterioare acestei perioade, sunt menţionate a fi "muncitor practicant" (acelaşi loc de muncă, funcţie) fiind omise din perioada cu muncă în această grupă. Nu am găsit niciunde, încă, în legislaţie (poate nu am căutat destul sau nu am acces) vreo menţiune referitoare la faptul că un muncitor, proaspăt angajat, într-un loc de muncă încadrat la o anumită grupă de muncă, să nu beneficieze de condiţiile grupei respective, pentru perioada încadrării ca "muncitor practicant", cu toate că munca desfăşurată în acel loc de muncă, nu era diferită de a colegilor de echipă, cu diferite alte vechimi în muncă, în acel loc.
Vă rog, pe această cale, să mă ajutaţi cu o opinie/sfat sau direcţie către o bază legală, care să mă sprijine demersurile mele pentru a completa şi cele 11 luni, omise în adeveriţa respectivă, la totalul perioadei de activitate în grupa a I-a de muncă.
Menţionez că fostul angajator, la solicitare ulterioara de corecţie a datelor adeverite, m-a contactat telefonic şi comunicat verbal, că legea nu stipulează ca perioada lucrată ca muncitor practicant (cu toate că locul de muncă era încadrat în această grupă) să fie încadrată la grupă de muncă şi nu a fost capabil să-mi indice o bază legală pentru aceste afirmaţii. Mulţumesc.
Cu stimă,
Gheorghe D.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
07:04, 2 Aprilie 2021