avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua. În vederea stabilirii vechimii în grupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua. În vederea stabilirii vechimii în grupa de muncă, ...

Bună ziua.
În vederea stabilirii vechimii în grupa de muncă, loc de muncă încadrat în grupa a I-a de muncă (înainte de 2001), am solicitat, fostului angajator, o adeverinţă care să menţioneze acest fapt. Perioada avută în vedere este 01.10.1991 - 31.10.1996. Conform carnetului de muncă, între 01.10.1991 - 30.09.1992 se menţionează "muncitor practicant", iar cu 01.10.1992 "muncitor calificat" (categ., clasa,... ş.a.m.d) acelaşi loc de muncă şi funcţie. Tot în carnetul de muncă se specifică că, începând cu 01.10.1991 angajatul desfăşoară activitatea în loc de muncă încadrat la grupa a I-a de muncă, în procent de 100%.
Adeverinţa eliberată de fostul angajator face referire la grupa a I-a de muncă doar pentru perioada cuprinsă între 01.10.1992 - 31.10.1996, cele 11 luni, anterioare acestei perioade, sunt menţionate a fi "muncitor practicant" (acelaşi loc de muncă, funcţie) fiind omise din perioada cu muncă în această grupă. Nu am găsit niciunde, încă, în legislaţie (poate nu am căutat destul sau nu am acces) vreo menţiune referitoare la faptul că un muncitor, proaspăt angajat, într-un loc de muncă încadrat la o anumită grupă de muncă, să nu beneficieze de condiţiile grupei respective, pentru perioada încadrării ca "muncitor practicant", cu toate că munca desfăşurată în acel loc de muncă, nu era diferită de a colegilor de echipă, cu diferite alte vechimi în muncă, în acel loc.
Vă rog, pe această cale, să mă ajutaţi cu o opinie/sfat sau direcţie către o bază legală, care să mă sprijine demersurile mele pentru a completa şi cele 11 luni, omise în adeveriţa respectivă, la totalul perioadei de activitate în grupa a I-a de muncă.
Menţionez că fostul angajator, la solicitare ulterioara de corecţie a datelor adeverite, m-a contactat telefonic şi comunicat verbal, că legea nu stipulează ca perioada lucrată ca muncitor practicant (cu toate că locul de muncă era încadrat în această grupă) să fie încadrată la grupă de muncă şi nu a fost capabil să-mi indice o bază legală pentru aceste afirmaţii. Mulţumesc.
Cu stimă,
Gheorghe D.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2021
Lonerider, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 2 Aprilie 2021
Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 mentioneaza:
-art.3 Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de munca, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de munca şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
Beneficiază, de asemenea, de aceleaşi drepturi personalul muncitor din construcţii-montaj sau din alte activităţi, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparaţii ale capacităţilor de producţie şi care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii cu personalul beneficiarului încadrat în grupele I şi II de munca.
-art.6 Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de munca se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, ţinându-se seama de condiţiile deosebite de munca concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
Trebuia sa beneficiati de grupa de munca si sa fiti nominalizat prin document intern. Posibil sa fi fost omis de la nominalizare de catre angajator.
In conditiile in care locul de munca a fost incadrat in grupa de munca, iar dvs. nu ati fost nominalizat puteti deschide actiune in instanta si sa cereti efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii. Nimeni nu va poate insa, garanta ca veti avea castig de cauza, in conditiile in care nu a existant pana in prezent o abordare uniforma a instantelor de judecata.
Vă mulţumesc pentru răspuns. Din păcate angajatorul nu mai există, nici fostul loc de muncă.
Despre ce angajator este vorba?
La vremea respectiva era Depoul de locomotive CFR Teius (apartinand de Regionala CF Cluj). Undeva prin anii 2010 s-a desfiintat (transformat in Remiza CF Teius, apartinand de Tg. Mures). Acum nu mai este nimic acolo, doar ceva punct de lucru/interventii si ceva dormitoare pentru mecanici, intre ture. Cred ca apartine de SNTFM "CFR Marfa" SA, CZM Brasov.
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
Lonerider, utilizator
Incercati aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.as dori sa stiu daca fostii membri cap care au lucrat ... yby yby Buna ziua.As dori sa stiu daca fostii membri CAP care au lucrat in sectorul zootehnic beneficiaza de grupa a II de munca si care este temeiul legal.Multumesc. (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la intreprinderea la care am lucrat cu activitate ... DiChi DiChi Buna ziua! La Intreprinderea la care am lucrat cu activitate constructii montaj, am fost angajata in perioada -01.11.1984-01.04.1988 ca muncitor ... (vezi toată discuția)