Buna ziua!
La Intreprinderea la care am lucrat cu activitate constructii montaj, am fost angajata in perioada
-01.11.1984-01.04.1988 ca muncitor necalificat
-01.04.1988-15.03.1996 ca laborant (lab ale intreprinderii de constructii montaj
Indiferent de perioada lucrata in cartea de munca apare scris inclusiv santierul la care am lucrat, brigada.
pentru perioada in care am lucrat ca muncitor necalificat mi s-a eliberat adeverinta de grupa 2 (semnata doar de contabil sef si intocmit )
iar pentru perioada ca laborant (muncitor calificat) nu mi se elibereaza adeverinta pe motiv ca in anul 1995 societatea s-a adresat Ministerului Muncii printr-o scrisoare in care sa se enumere meseriile din domeniul onstructiilor. In raspunsul Ministerului nu este enumerata aceasta categorie de meserii.
Eu am inteles ca in domeniul constructiilor este valabil HG 1223/1990 unde sunt enumerate si Laboratoerele, iar din Ord 50/1990 se retine metodologia de aplicare (respectiv procentul din programul de lucru) intrucat acesta nu face referire la domeniul constructiilor, acesta beneficiind de o hotarare de guvern. De altfel Procesul Verbal al Consiliului de Administratie din martie 1991 recunoaste inadrarea in grupa 2 de munca a tuturor salariatilor. Consider ca scrisoarea de la Minister este nula pentru ca ea este eliberata in 1995, mult mai tarziu, este doar un punct de vedere al celui care a intocmit-o, meseriile pe care le enumera, spune a sunt in conformitate cu HG 1223/1990 in care nu se enumera meserii ci locuri de munca.
Ce pot face ca sa mi se elibereze adeverinta de grupa 2 de munca si pt perioada in care am fost laborant?
Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupa a II-a de muncă, se facea de consiliile de administraţie, împreună cu sindicatele libere din unităţi.
Ordinl nr.. 50 din 5 martie 1990 precizeaza locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării.
Pentru eliberarea adeverintei, va trebui sa va adresati fostului angajator daca mai exista sau celor care detin arhiva acestuia daca nu mai exista.
Multumesc pentru raspuns dar nu cred ca ati inteles despre problema mea.
Raspunsul dvs este unul general si nu la problema mea.
In ordinul 50/1990 nu se face referire la domeniul constructiilor-montaj, acest domeniu beneficiaza de HG 1223/1990. Ceea ce se preia din acel ordin care nu este limitativ, (ideea elaborarii fiind eliminarea inechitatilor) este metodologia de acordare (procentul din timpul de lucru lucrat efectiv in conditii de santier).
Am mentionat ca in Procesul verbal al consiliului de administratie incheiat impreuna cu sindicatul se mentioneaza ca tot personalul este incadrat in grupa 2 de munca.
Refuzul de a mi se elibera adeverinta este ca functia de laborant nu este mentionata intr-o scrisoare a Ministerului Muncii, din 1995, dar unde este specificata functia de Laborant sef.
Caut baza legala in care pot solicita acesta adeverinta (practic sa oblige angajatorul) pentru functia de laborant. Nu inteleg valabilitatea aelei scrisori, de ce laborantul sef are dreptul si subordonatii nu, locul de munca fiind acelasi, de ce in baza aceastei scrisori a Ministerului Muncii mi se refuza eliberarea adeverintei de grupa 2 pt incadrarea de laborant (in HG 1223/1990 art1 sunt specificate Laboratoarele si nu functiile.
Consiliul de administratie avea obligatia sa nominalizeze personalul si sa faca mentiune in acest sens, in carnetele de munca ale acestora. Inteleg ca nu ati fost nominalizata.
Daca deschideti actiune in instanta impotriva firmei, nimeni nu va garanteaza ca veti avea castig de cauza, in conditiile in care practica instantelor de judecata nu este unitara.
Ati citit Ordinul nr.50/1990 , ca sa mentionati ca nu face referire la sectorul constructii-montaj ? citez : Beneficiază, de asemenea, de aceleaşi drepturi personalul muncitor din construcţii-montaj sau din alte activităţi, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparaţii ale capacităţilor de producţie şi care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii cu personalul beneficiarului încadrat în grupele I şi II de muncă.
Art.1 din HG 1223/1990 se refera la santiere si nu la laboratoare, probabil din aceasta cauza.
Multe din scrisorile emise de M.M. sunt luate in considerare de catre Casele de Pensii. De exemple, celebra scrisoare MMPS 382/MB/08.11.2000 .
Baza legala de a solicita o astfel de adeverinta o regasiti in art.34 alin.5 din Codul Muncii si art.139 alin.6 din Legea 360/2023 : (6) În situația în care perioadele de vechime în muncă realizată în grupele I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9, în original.
multumesc de raspuns. nu are sens sa ne contrazicem caci e pierdere de vreme. e vorba de laboratoarele din cadrul santierelor, de masuratori si analize, nu de lab chimice. in ord 50 sunt enumerate meserii in special din dom chimic, ord 100 compleaza acest ordin pt pers medical , samd, ord 125. adresa MM nu are valoare atata timp cat o hotarare de guvern da dreptul de decizie angajatorului. daca cititi cu atentie art 1 din hg 1223/1990 sunt specificate si laboratoarele. in cartea de munca este trecut doar salariul sau modif salariale si locul de munca, santierul, brigada.
refuzul celei care a preluat arhiva in eliberarea adeverintei de gr 2 este ca in cartea de munca este trecut laborant si in adresa de la MM in tot sirul de meserii nu, dar tot in aceasta adresa este trecuta ca functie Laborantul sef. adica numai seful are dreptul la gr 2, ceilalti nu.
Strungar
Rotmioa
Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca ... (vezi toată discuția)