avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie de reducere a programului de munca este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie de reducere a programului de munca este la alegerea ...

Indemnizatie de reducere a programului de munca este la alegerea angajatorului dacă vrea sa ti o acorde sau nu ? Eu lucrez intr un magazin din mall ,si am fost anuntata ca o sa mi se oprească din salariu deoarece magazinul se închide mai devreme din cauza situatiei cu coronavirus ,dar nu ne a menționat nimic angajatorul despre aceasta idemnizatie ,si am înțeles ca este data prin ordonanta de urgenta de la sfârșitul anului trecut
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 30 Martie 2021
Acea indemnizatie se acorda in urma indeplinirii unor conditii.
Si care sunt condițiile?
Angajatorul susține ca nu a recuperat de la ANOFM nici măcar banii pt șomajul tehnic cand l am avut anul trecut și cred ca este o minciuna.Si pe scurt a spus ca nu ne da indemnizația deoarece nu recuperează nici asta de la stat cum nu a recuperat șomajul tehnic
Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă în condițiile prevăzute de lege, cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și poate solicita decontarea indemnizației dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;

b) reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii prevăzute la alin. (1) sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior. În cazul organizațiilor neguvernamentale, precum și al angajatorilor din categoria reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raportează la veniturile realizate.

Indemnizația este suportată de angajator, din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia, și se achită la data plății salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta, în cel mult 5 zile de la emiterea deciziei , din bugetul asigurărilor pentru șomaj după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Procedura de decontare a sumelor se stabilește prin hotărâre a Guvernului.
Am înțeles, si dacă aceste condiții au fost îndeplinite si angajatorul nu vrea sa dea aceasta indemnizatie ,dar firma a decontat de la autoritățile respective sumele ,ce pot face eu ca angajat ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, o societate care nu a avut activitate in 2019 poate ... maxagrocenter maxagrocenter Buna ziua, o societate care nu a avut activitate in 2019 poate beneficia de kurzarbeit? La ce trebuie să se raporteze? Mulţumesc! (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum se poate transmite reducerea timpului de lucru ... margineanvalentina margineanvalentina Buna ziua, cum se poate transmite reducerea timpului de lucru conf OU 132/2020 in Revisal? Multumesc. (vezi toată discuția)
Somaj tehnic in conditiile oug 30 din 2020 covid 19 gabosu gabosu Dezvolt intrebarea anterioară. Un salariat cu timp partial care este și pensionar poate beneficia de somaj tehnic decontat de stat în condițiile OUG 30 ... (vezi toată discuția)