avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confuzie: hotarare/hotarare definitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Confuzie: hotarare/hotarare definitiva

Buna ziua, am avut un proces in care pe site, scrie asa:

Tip solutie: Admite plângerea
Cu apel în 30 zile de la comunicare prin punerea soluţiei la dispoziţiapărţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Ma aflu intr-o mare confuzie de termeni. Nu inteleg diferenta dintre termenii juridici : "pronuntare" , "comunicare" , "redactare" si nu inteleg ce pasi trebuie sa fac pentru a obtine hotararea irevocabila.

Vreau sa stiu daca dupa aceste 30 de zile voi primi prin posta hotararea irevocabila? Sau dupa 30 de zile voi fi doar instiintata ca s-a redactat hotararea, iar apoi trebuie sa mai fac ceva in plus pentru a deveni irevocabila?

Tin sa precizez ca am fost la judecatorie, paratul nu a facut apel, dar mi s-a spus ca nu s-a redactat nimic inca si sa astept acasa. Intrebarea mea e, ce astept eu de fapt acasa? O hotarare provizorie sau chiar cea irevocabila? Unii spun ca dupa "comunicarea sentintei" mai dureaza inca 30 de zile care nu sunt de fapt 30 de zile, in functie de aglomeratia tribunalului ca mai apoi sa devina sentinta definitiva.

Va rog frumos, daca poate cineva sa ma lamureasca ca sunt intr-o ceata totala. Eu urmeaza sa ma mut din oras si trebuie sa aflu daca mai are rost sa astept pentru hotarare, caci daca dureaza mai mult de 30 de zile nu pot sa astept in oras degeaba. Iar daca dureaza mai putin, nu vreau sa plec si apoi sa ma intorc peste cateva zile.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: sofiatitan , utilizator 16:11, 30 Martie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest moment aveti o hotarare pronuntata in fond dar neredactata de catre judecator.

Veti primi prin posta redactarea (motivarea hotararii). termenul de apel atat pt dvs cat si pt cealalta parte curge de la data primirii prin posta a hotararii scrise.

Din acel moment trebuie sa treaca 30 de zile, Daca nu se declara apel in aceste 30 de zile hotararea devine definitiva si poate fi legalizata de instanta care a pronuntat -o.
Va multumesc pentru raspuns, sa inteleg ca cele 30 de zile care au trecut deja nu au nici o legatura cu durata in care acuzatul poate face apel? Adica acesta are 30 de zile sa faca apel din momentul in care primesc hotararea in posta?

Si dupa ce trec cele 30 de zile de la primirea in posta, in cat timp devine hotararea definitiva? Devine instant?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da devine definitiva in a31 a zi dar dovada o faceti cu hotararea legalizata.

Zilele acestea de la pronuntarea solutiei si pana la primirea motivarii nu se iau in calcul.
Am inteles acum, va multumesc pentru timpul acordat. Sa aveti o zi minunata !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere permis prin posta, dupa respingerea plangerii impotriva suspendarii DianaMaria111 DianaMaria111 Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de petentul ------------ în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie ... (vezi toată discuția)
Divort prin acord ad2010 ad2010 sunt in somaj si nu-mi permit un avocat.vreau sa va rog sa-mi dat un sfat.ce tb sa fac cand primesc hotararea de divort acasa?vreau sa-mi schimb cat mai rapid ... (vezi toată discuția)
Hotarare divort ileana1 ileana1 Poate cineva sa-mi spuna cam cat dureaza de la pronuntarea divortului pana primesc hotararea acasa?Concret divortul meu s-a pronuntat pe 12 decembrie 2007 si ... (vezi toată discuția)