avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acces pe drum privat pentru neriverani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acces pe drum privat pentru neriverani

Buna seara. Poate cineva sa cumpere o parcela plus parte din drum privat si abuzand de acest drept sa isi atribuie acces de pe tot drumul privat dar partea opusa?

Am sa va spun situatia in care sunt. Domnul C a parcelat un teren si l-a vandut astfel: fiecare parcela era cumparata doar impreuna cu cota indiviza din drumul privat. Eu am cumparat acum cativa ani o parcela plus 254 de mp care reprezinta cale de acces. Vis a vis de mine domnul T are un teren ingust si lung lipit de drumul privat pe toata lungimea acestuia. Terenul este ingust ,unii zic 11 m altii 15, cert este ca are deschidere doar la doua drumuri publice. Domnul T si domnul C nu au ajuns la o intelegere astfel incat sa fie drumul privat mai spre mijloc si astfel sa se faca parcele de amandoua parti a drumului. Acum domnul T vrea sa cumpere o parcela de la domnul C si astel sa fie riveran pe acest drum. Cu dreptul de riveran vrea sa isi acorde acces la tot terenul de vis a vis ca sa il parceleze si astfel sa poata vinde pe parcele.

Este posibil asa ceva avand in vedere ca am cumparat drumul din fata mea si ma trezesc ca vine domnul T si vinde parcele in fata mea cu acces de pe drumul meu?

Am vorbit cu un notar si mi-a zis ca este posibil, adica sa isi atribuie cale de acces 1m pentru parcela cumparata doar pentru a deveni riveran, apoi cu restul suprafetei care ii ramane, sa isi atribuie acces pe toata lungimea drumului dar pe partea opusa astfel sa poata fi acees pe terenul lui ingust sau pe viitoarele parcele , Este logic asa ceva? Asta inseamna ca imi da si mie dreptul sa imi atribui calea de acces in fata portii lui, daca isi cumpara o parcela. Este corect. Nu este logic ca terenul care are destinatie cale de acces este doar in fata proprietatii? Adica cand am cumparat parcela si am cumparat si drumul nu este logic ca am cumparat drumul din fata mea? Ca nu imi foloseste drumul de la vecinul.

Legal daca va cumpara o parcela ca sa fie riveran , nu este logic ca accesul va fi doar in fata proprietatii lui?
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2021
asnat, utilizator
Cel mai recent răspuns: asnat , utilizator 12:23, 1 Aprilie 2021
Revin cu o intrebare. Pot face o asociatie cu vecinii mei, sa solicitam delimitarea caii de acces avand in vedere faptul ca fiecare are cota lui in fata proprietatii? Ma gandesc ca eu si vecinii sa punem un gard astfel sa se vada clar ca nu se poate vinde parcele vis a vis de noi utilizand ca si cale de acces drumul privat.
Poate cineva sa imi dea un sfat, din punct de vedere juridic macar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de acces pe un teren privat soris001 soris001 Terenul pe care este aplasata casa mea face parte dintr-un lot mai mare, care initial a fost parcelat si fiecare vecin are acces de la drumul public la ... (vezi toată discuția)
Drum de acces sanmir sanmir detin casa pe un teren care are drum de acces de 4 metri. am cumparat acest teren fara sa am un accept scris de la fostii proprietari (doar verbal). fostii ... (vezi toată discuția)
Drum de trecere privat ancamarialucia ancamarialucia Sunt proprietarul unui lot de teren si a cotei parti din drumul de acces .Lotul face parte dintr-o tarla care a fost parcelata in mai multe loturi iar drumul ... (vezi toată discuția)