avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rata despagubire ANRP in caz de deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rata despagubire ANRP in caz de deces

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns/solutie in urmatoarea situatie: mama si fratele ei sunt destinatarii unei sume, decise de ANRP, ca urmare a despagubirii pentru un imobil care a apartinut bunicilor lor. Fratele mamei a decedat in luna august 2020. In decizia de compensare, emisa de Guvernul Romaniei – Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, apar numele lui si al mamei. In fiecare an, fratele mamei primea titlul de plata in original, pe numele amandurora iar mama primea instiintare ca s-a emis titlul de plata. Ca urmare, fratele mamei primea procura de la mama pentru ridicarea sumei integrale, suma care s-a impartit intre ei doi. Anul acesta, acum 1 luna, mama a primit instiintarea ca s-a emis titlul de plata pentru o noua rata, pe numele fratelui decedat si al ei. In mod normal, la interval de maximum 2 zile, aceste instiintari trebuiau sa ajunga la fratele defunct si mama. Sotia defunctului pretinde ca nu a primit acest titlu. Intrebarea mea este: ce cale legala exista si cum poate mama sa ridice acesti bani, fara sa stea la mana sotiei defunctului, care nici macar succesiunea nu a inceput-o? Precizez ca, pentru ridicarea acestei rate, avem la dispozitie 175 de zile care au inceput sa curga din luna 8 martie 2021, data primirii instiintarii, respectiv a titlului de plata.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: rocky , utilizator 13:17, 2 Aprilie 2021
in mod normal, ar fi trebuit dezbatuta succesiunea dupa fratele Dvs., iar in locul acestuia, pe titlul de plata, sa figureze mostenitorii. Incercati sa rezolvati provizoriu situatia, pana la dezbaterea succesiunii, instiintand ANRP despre decesul fratelui si solicitand emiterea titlului de plata pe numele Dvs., pentru cota ce vi se cuvine.
Multumesc pentru raspuns. Mama a facut acest lucru iar cei de la ANRP i-au spus ca este nevoie de succesiune si abia apoi poate, daca mai este nevoie, sa se separe pentru a isi putea ridica rata ce i se cuvine. Dar ma gandesc, mama, sora defunctului, are dreptul da ceara o copie a certificatului de deces? Am deja indoieli serioase ca se poate rezolva, pe cale amiabila, cu cumnata ei, sotia defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, impreuna cu fratele meu, avem de ridicat o suma conform ... rocky rocky Buna ziua, Impreuna cu fratele meu, avem de ridicat o suma conform titlului de plata emis de ANRP. Banii au fost virati de Ministerul Finantelor, catre CEC ... (vezi toată discuția)
Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Dobandire acte proprietate teren flo72 flo72 Buna ziua, Va scriu in numele mamei mele mai in varsta.Impreuna cu fratele ei au mostenit 3 hectare de teren arabil in Dolj in 1990.Titlul a fost eliberat ... (vezi toată discuția)