avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Valoarea de partaj este din momentul divortului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Valoarea de partaj este din momentul divortului?

Valoarea de partaj este din momentul divortului?

Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea noua sau valoarea veche de la data respectivului divort?

Mai concret:
valoare la data divort 80.000 ron
valoare actuala mai mare de 80.000 ron
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:04, 5 Aprilie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu are legatura divortul cu partajul si valoarea casei la divort. Casa se evalueaza la data partajului. Daca ati investit intre divort si partaj e altceva, valoarea investita e proprie.
Totusi in aceasta cauza se intampla exact inversul la ce spuneti:
[ link extern ]

Chiar daca valoarea de circulatie a apartamentului, conform expertizei în constructii este de 131.970 lei, instanta de judecata va retine ca facând parte din masa bunurilor de împartit valoarea apartamentului achitata de parti pâna la ramânerea definitiva si irevocabila a hotarârii de divort - respectiv X lei, conform expertizei tehnice contabile efectuate în cauza.
Valoarea totala a masei de împartit este de 42253,10 lei, compusa din valoarea apartamentului la momentul desfacerii casatoriei 34.953 lei + valoarea bunurilor mobile 7300,10 lei.

Eu ma iau si dupa logica: ce treaba are valoarea bunului de azi, daca sotii sunt divortati de nu stiu cati ani?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
logica imi spune sa dati mai multe detalii cand intrebati ceva.
Divortul e una, partajul alta.
partajul poate fi facut si la o saptamana dupa divort si la 30 de ani dupa.
valoarea de circulatie a bunului, poate creste si fara sa fi investit in el. daca valoarea creste, de ce nu s-ar imparti valoarea actuala si s-o impart pe aia de la divort ?
Chiar daca valoarea de circulatie a apartamentului, conform expertizei în constructii este de 131.970 lei, instanta de judecata va retine ca facând parte din masa bunurilor de împartit valoarea apartamentului achitata de parti pâna la ramânerea definitiva si irevocabila a hotarârii de divort - respectiv X lei, conform expertizei tehnice contabile efectuate în cauza.

exact asta am zis, ca daca va aflati in situatia in care ati investit dupa divort, valoarea investita e proprie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
In speta respectiva, daca aveti amabilitatea sa cititi, este vorba de un divort din 1994 si partaj cerut in 2008 si pronuntat in 2010. Este o diferenta de cel putin 14 ani care include si o explozie speculativa a preturilor imobiliare. Deci nu este vorba, din cate am citit eu acolo, despre vreo investitie in apartament ci de diferenta rezultata din explozia speculativa a preturilor intre 1994 si data partajului.

gi-jane2 a scris:

logica imi spune sa dati mai multe detalii cand intrebati ceva.
de ce nu s-ar imparti valoarea actuala si s-o impart pe aia de la divort ?

In speta respectiva unul din soti nu a platit nimic si are pretentia sa primeasca beneficii de pe urma cresterii speculative a pretului.

Alte discuții în legătură

Divort anterior 2008, ce cod civil se aplica la partaj? vasile-2011 vasile-2011 Divort anterior 2008, ce Cod Civil se aplica la partaj? Daca divortul a fost definitiv inainte de 2008 si partajul nu a fost facut atunci pe vechiul cod ... (vezi toată discuția)
Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar vasile-2011 vasile-2011 Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar Situatia este urmatoarea: unul din soti contracteaza un apartament prin intermediul a 2 credite, unul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati? vasile-2011 vasile-2011 Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati? Daca unul din soti, dupa divort, abandoneaza proprietatea mai mult de 30 de ani, dar inca mai figureaza ... (vezi toată discuția)