avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati?

Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati?

Daca unul din soti, dupa divort, abandoneaza proprietatea mai mult de 30 de ani, dar inca mai figureaza pe titlul de proprietate, este aplicabila uzucapiunea de 30 de ani?

Am citit undeva pe internet ca intre fosti soti nu poate fi vorba de posesie ci doar de folosinta... nu stiu de ce ar conta asta, avand in vedere abandonul total al proprietatii de catre unul din coproprietari(nu a mai platit nimic, nu a intretinut, nici macar nu a vizitat proprietatea), iar celalalt sot s-a comportat ca UNIC proprietar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Va repet, nu se intelege clar parerea dvs: se aplica sau nu aplica uzucapiunea intre fosti soti(in loc de partaj).

Cautand spete similare am dat peste una interesanta: uzucapiune acceptata, de o instanta, in caz de coproprietari rezultati din mostenire(nu sunt chiar fosti soti, dar dupa umila mea parere este o situatie similara): [ link extern ]

S-a ridicat totusi problema "detentiei precare" rezultata din art.1853 Cod Civil:
Actele ce exercitam sau asupra unui lucru al altuia, sub nume precar, adica în calitate de locatari, depozitari, uzufructuari etc., sau asupra unui lucru comun, în puterea destinatiei legale a aceluia, nu constituie o posesiune sub nume de proprietar.


Ce parere aveti de urmatoarea situatie: cand unul din soti il obliga pe celalalt sa locuiasca si sa plateasca toate indatoririle imobilului uzucapabil?
In fapt, 2 soti locuiau cu socrii(unde era domiciliul conjugal): o sa-i numesc sotul-platitor si sotul-neplatitor din punctul de vedere al achitarilor de obligatii. La un moment dat sotul-platitor face 2 credite ptr achizitia unui imobil in asa fel incat sa nu mai locuiasca impreuna cu socrii. Creditele sunt in nume propriu, dar proprietatea in virtutea casatoriei este trecut ca bun comun. Sotul-neplatitor il alunga/zgorneste pe sotul-platitor de la domiciliul conjugal(de la socrii) si il obliga nu doar sa plateasca tot dar si sa locuiasca in noul imobil. Intervine divortul dar fara partaj. Dupa mult timp se termina si ratele de platit. Deci avem asa:
- fostul sot-neplatitor nu a avut niciodata domiciliu in imobil
- fostul sot-neplatitor nu a platit NICIODATA vreo factura, vreo rata sau macar un impozit
- fostul sot-neplatitor a OBLIGAT sotul-platitor sa achite(ca sa nu fie preluat de stat) si sa locuiasca in imobil(prin izgonire de la domiciliul conjugal)
- nu a existat intabulare/cadastru pe imobil in virtutea faptului ca sotul-platitor nu a recunoscut drepturile fostului sot-neplatitor
- fostul sot-neplatitor admite ca l-a vizitat pe sotul-platitor la imobil, ba chiar de-a lungul anilor a trimis catre adresa chemari in judecata pentru a cere si alte sume de bani

In acest caz credeti ca se mai aplica art 1853 ?

PS: Am uitat sa mentinez ca Av. Drd. Adrian Cuculis a trimis mail sa il sunam in legatura cu speta.
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator
Si totusi situatia este prezentata ca posibila aici: [ link extern ] /

Există şi situaţii în care partajul este inadmisibil?

Astfel de situaţii există. Astfel, chiar dacă, în principiu, partajul poate fi cerut oricând, totuşi exercitarea partajului poate fi “paralizată” în situaţia uzucapării bunului de către unul dintre coproprietari (adică a obţinerii dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra bunului de către un singur coindivizar în detrimentul celorlalţi coindivizari).
Într-o astfel de situaţie, unul dintre coproprietari, devenind unic proprietar asupra bunului respectiv prin uzucapiune, nu se mai poate pune în discuţie (în mod obiectiv) partajarea bunului respectiv.


Totusi nu specifica tipul de uzucapiune si modul de obtinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea de partaj este din momentul divortului? vasile-2011 vasile-2011 Valoarea de partaj este din momentul divortului? Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea ... (vezi toată discuția)
Fostul sot ma deranjeaza ContSters301351 ContSters301351 Am o prietena care se afla in urmatoarea situatie: A divortat are un minor in intretinere pt care primeste pensie alimentara de la fostul.Nu a cerut niciunul ... (vezi toată discuția)
Problema folosinta apartament credit ipotecat dupa divort john32 john32 Buna ziua, In urma divortului, unul din fostii soti a ramas sa locuiasca in apartamentul comun care a fost achizitionat in timpul casatoriei cu ajutorul ... (vezi toată discuția)