avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar

Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar

Situatia este urmatoarea: unul din soti contracteaza un apartament prin intermediul a 2 credite, unul ipotecar de 60.000 lei si unul neipotecar 20.000 lei, apartamentul costand 80.000 lei.

Din cauza ca celalalt sot nu avea nici un fel de venit, ambele credite sunt pe numele primului sot, drept urmare, din punct de vedere logic mi s-ar parea logic ca aceste credite au contribuit 100% la plata apartamentului. Interpretarea mea ar fi ca acest imobil nu poate face parte din partaj si trebuie recunoscut ca bun propriu al primului sot.

Cum vedeti cea mai probabila interpretare in instanta:

1) partajul va fi pe credite si al doilea sot va primi cel mult jumatate din ratele achitate in timpul casatoriei, valoarea actuala nu conteaza;

2) partajul va include valoarea actuala a apartamentului, iar creditele vor fi folosite doar ca referinta ptr procentajul acordat ca sulta.

Miza evidenta este pretul actual al apartmentului, care foarte usor poate fi considerat mare si speculativ.

Mi-as dori, daca se poate, cat mai multe pareri avizate pe subiect.
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: vasile-2011 , utilizator 15:27, 4 Aprilie 2021
Atasez aici urmatorul precedent: [ link extern ]

Spre deosebire de bunurile dobandite in timpul casatoriei, care sunt prezumate de la data dobandirii lor de oricare dintre soti ca fiind bunuri comune (conform art. 30 C. fam.), in situatia datoriilor, prezumtia care functioneaza nu este aceea a comunitatii, ci a caracterului personal.

Din speta de mai sus reiese ca datoria este prezumata a fi personala, deductia logica ar fi ca un credit pe numele unui sot este creditul sotului respectiv si nu un credit comun.

Avand in vedere ca cele 2 credite sunt personale, iar aportul creditelor este 100% din pretul de achizitie al apartamentului, contributia este 100% personala a respectivului sot. Va rog sa ma contraziceti argumentat la treaba asta.

Pe cale de consecinta, partajul poate fi doar un partaj al creditului si asta daca celalalt sot poate dovedi ca a platit ceva (caz in care va primi un drept de creata asupra ratelor platite). Va rog din nou sa ma contraziceti.

Deasemenea consider ca nu conteaza aportul celuilalt sot in gospodarie; relativ la dreptul de creanta poate fi invocata doar contributia in bani. Astept argument contra.
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea de partaj este din momentul divortului? vasile-2011 vasile-2011 Valoarea de partaj este din momentul divortului? Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez, dar eu și soțul avem un apartament luat prin credit ipotecar. Lipoveanca Lipoveanca Buna ziua. Sunt căsătorită de 3 ani dar din păcate nu mai merge relația noastră. Am cumpărat un apartament prin credit ipotecar. Dar am luat 80.000 lei ... (vezi toată discuția)
Se poate muta ipoteca? tumi tumi buna ziua as dori sa stiu daca se poate muta ipoteca de pe un apartament cumparat prin banca pe un alt apartament cu care vreau sa fac schimb?as mai vrea sa ... (vezi toată discuția)