avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort anterior 2008, ce Cod Civil se aplica la partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort anterior 2008, ce Cod Civil se aplica la partaj?

Divort anterior 2008, ce Cod Civil se aplica la partaj?

Daca divortul a fost definitiv inainte de 2008 si partajul nu a fost facut atunci pe vechiul cod civil, daca se incepe acum un partaj se face pe Noul Cod Civil?

Intreb ptr ca am vazut niste reglementari diferite si sunt mai multe spete cu sentinte care nu seamana intre ele. Ma gandesc ca de aici vine diferenta, din modul diferit de a trata.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:09, 5 Aprilie 2021
Pe noul cod, dar in ce priveste partajul, nu sunt diferente.
gi-jane2 a scris:
Pe noul cod, dar in ce priveste partajul, nu sunt diferente.

Eu am vazut sentinte pe Noul Cod in care nu conta ca imprumuturile erau facute doar pe numele unuia din soti.
In situatia in care creditul este doar pe numele unuia din soti, iar contractul de credit prevede ca plata este facuta de girantul solidar tatal respectivului beneficiar, banii mai sunt considerati tot al amandorora? Nu e cumva un dar catre beneficiar? Situatia a fost generata din cauza faptului ca celalalt sot nu avea servici si nu se accepta sa apara in actele de credit.

Nici in ruptul capului nu inteleg cum o persoana care e dovedita ca nu a lucrat si nu a platit, poate cere 40% din valoarea speculativa de azi.
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator
datoriile contractate in timpul casatoriei de oricare dintre soti, folosite in casatorie, sunt datorii comune pe orice cod vreti dvs.
gi-jane2 a scris:
datoriile contractate in timpul casatoriei de oricare dintre soti, folosite in casatorie, sunt datorii comune pe orice cod vreti dvs.

Asta inseamna ca obtine zeci de mii de euro(pretul de acum) si o sa despagubeasca doar cateva mii de lei ptr ca nu platit nimic la rate dupa divort?
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am vazut sentinte pe Noul Cod in care nu conta ca imprumuturile erau facute doar pe numele unuia din soti.
In situatia in care creditul este doar pe numele unuia din soti, iar contractul de credit prevede ca plata este facuta de girantul solidar tatal respectivului beneficiar, banii mai sunt considerati tot al amandorora?

am raspuns la asta. Cum bunul e cumparat in timpul casatoriei si e bun comun, asa si creditul obtinut in timpul casatoriei e datorie comuna.
Daca dvs contractati un credit si luati o casa in timpul casatoriei, vreti sa platiti singur creditul si sa impartiti casa sau cum ? Nu vi de pare logic ca daca casa e bun comun si datoria ce s-a contractata pt a lua casa sa fie comuna ?
pt ca ati luat creditul si l-ati platit singur, va indreptateste sa cereti o cota majorata la partaj.

daca daca subiectul e acelasi, daca aveti un singur partaj de facut, nu mai deschideti subiecte noi pt fiecare intrebare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea de partaj este din momentul divortului? vasile-2011 vasile-2011 Valoarea de partaj este din momentul divortului? Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea ... (vezi toată discuția)
Vrem sa ne casatorim si el are datorii la banca... alexappm alexappm Viitorul sot are datorii la banca si eu vreau sa fac imprumut la banca pentru \' prima casa \'si vrem sa ne casatorim, intrebarea este daca fac imprumutul la ... (vezi toată discuția)
Statutul viitoarei sotii, in casa in care sta si fosta sotie ursu67 ursu67 Buna ziua , sunt in divort , am o casa in rate cu sotia si partajul l-am facut deja la notar , sotia semnand la notar o conventie prin care imi cedeaza ... (vezi toată discuția)