avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Vreau sa divortez, iar sotul are contractul de apartament incheiat inaintea casatoriei, doar pe numele lui. Totusi ratele la apartament au fost platite de amandoi in timpul casatoriei, timp de 6 ani. Suntem casatoriti de 29 ani si avem 2 copii majori. Care sunt drepturile mele la acest apartament?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:18, 5 Ianuarie 2010
In situatia relatata de dvs.aveti dreptul la 50% din valoarea apartamentului(prezumtia de comunitate de bunuri) ,in cazul in care sotul dvs.cu ocazia procesului de partaj,nu va solicita sa se constate si nu va dovedi ca beneficiaza de o contributie majora.
In procesul de partaj care va avea loc,instanta in functie de probatoriile administrate,va hotara cui ii este atribuit apartamentul si va plati sulta celeilalte parti pentru 50% din contravaloarea acestuia(daca nu este dovedita o contributie majora a vreuneia dintre parti)
Apartamentul nu e bun comun, intrucat userul spune ca acesta a fost dobandtit inainte de casatorie.
In aceasta situatie, potrivit actelor si probelor care se vor administra in dosarul de partaj, in cazul in care partile nu vor gasi o rezolvare pe cale amiabila, sotia va avea un drept de creanta constand in partea de rate si a imbunatatirilor efectuate in acel apartament pe toata perioada casatoriei.
apartamentul este bun propriu al sotului, ca atare nu intra in comunitatea matrimoniala s sotilor.
sotia are doar un drept de creanta in ceea ce priveste ratele achitate in perioada casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drept am din casa sotiei unde am investit aproape numai eu? mrt mrt Buna ziua De cateva zile sotiei mele i s a pus pata pe mine sa parasesc domiciliul fara vreun motiv intemeiat. Cand ne am cunoscut ea de abia cumparase ... (vezi toată discuția)
Casa cumpărată înaintea casatoriei sleo sleo buna ziua,doresc sa cumpăr copilului o casa,care va fi plătită ,o parte prin credit ipotecar;dacă in timpul cât se plătește,intervine căsătoria,cine ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil- rate achitate inainte si dupa casatorie robix robix Buna ziua! In 1980 am incheiat un contract de v-c avand ca obiect achizitionarea unui apartament in rate pe o perioada de 20 ani. La acea perioada eram ... (vezi toată discuția)