avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce drept am din casa sotiei unde am investit aproape ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce drept am din casa sotiei unde am investit aproape numai eu?

Buna ziua
De cateva zile sotiei mele i s a pus pata pe mine sa parasesc domiciliul fara vreun motiv intemeiat. Cand ne am cunoscut ea de abia cumparase apartamentul in care stam si platea rate la el. Dupa ce ne am casatorit am platit impreuna ratele ba mai mult eu am dispus de bani si am investit in aceasta casa doar banii mei, ea neavand economii si acum pur si simplu ma vrea afara. Mentionez ca avem si un copil si as vrea sa particip la cresterea si educatia lui. Au trecut putin peste 4 ani de cand ne am casatorit si nu stiu ce a apucat o de vrea sa ma dea afara in strada pt ca apartamentul este pe numele ei si cica eu nu am nici un drept. As dori sa aflu daca pot ramane in aceasta casa chiar de o sa divortam in conditiile pe care vi le am relatat. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:27, 15 Octombrie 2011
Aveti un drept de creanta egal cu partea dvs. de contributie la plata ratelor si a imbunatatirilor aduse apartamentului.
De locuit nu veti avea dreptul sa locuiti dupa divort, insa aveti dreptul sa locuiti pana la ramanerea irevocabila a hotararii de divort.
Da, din ce ziceti rezulta ca ati avea un drept de creanta, un drept la banii investiti.
Va fi insa destul de dificil intrucat va trebui sa dovediti tot ce spuneti.
Fara avocat e posibil sa nu dovediti nimic.
Chiar daca aveti cel mai bun avocat, fara acte care sa dovedeasca dreptul dvs. de creanta, nu rezolvati problema. Cand s-a dispus inscrierea in cartea funciara a apartamentului,erati casatoriti,corect?
Pentru plata in comun a ratelor achitate in timpul casatoriei, se aplica prezumtia legala a contributiei comune in cote de 1/2. Oricare dintre soti poate rasturna prezumtia si dovedi ca in fapt contributia celuilalt sot a fost mai mica.
Efectuarea de imbunatatiri se poate dovedi cu orice mijloc de proba : inscrisuri, interogatoriu, martori.
Daca nu aveti acte doveditoare din care sa rezulte suma de bani investita pentru realizarea imbunatatirilor, se poate efectua o expertiza judiciara pentru stabilirea valorii acestora.
In cazul imbunatatirilor se poate solicita fie restituirea sumei de bani investita, fie plata sporului de valoare adus apartamentului prin efectuarea imbunatatirilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator
Da, in cazul procesului de partaj dovezile administrate pot fi variate.
Se va ajunge si la efectuarea unei expertize daca partile nu se vor intelege.
Alti bani, alta distractie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! Va rog sa aveti amabilitatea de a ma lamuri in urmatoarea problema : tatal meu, in urma divortului de mama, ar putea avea vreun drept asupra unui ... (vezi toată discuția)
Divort ionela18 ionela18 BUNA ZIUA. Eu si sotul meu am decis de comun acord sa divortam dupa 8 ani de casnicie, am ajuns la concluzia ca nu mai putem sa stam impreuna. Noi locuim ... (vezi toată discuția)
Partaj Simona_a Simona_a Vreau sa divortez, iar sotul are contractul de apartament incheiat inaintea casatoriei, doar pe numele lui. Totusi ratele la apartament au fost platite de ... (vezi toată discuția)