Buna ziua,
Ma numesc Elisabeta,sunt intr-o situatie destul de disperata si m-ar interesa orice forma de pensionare la care as putea apela cat mai curand posibil. Iata datele mele :
Lucrez din data de 13 februarie 1979 si pana in prezent (in perioada 01.01.1985-08.07.1987 am stat in concediu pt cresterea copilului cf legea 1/1970); In perioada 13.02.1979 - .1.03.2001 am beneficiat de grupa a II-a de munca, pentru care detin acte doveditoare in regula.
Va multumesc pentru timpul acordat citirii acestor randuri si va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ca date generale, o femeie nascuta in 1959 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani; stagiul complet este de 30 de ani iar stagiul minim de 15 ani.
Datorita stagiului aferent perioadei lucrate in grupa a II de munca, stagiu care este de 5 ani si care se adauga stagiului realizat, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 55 de ani si de pensie pentru limita de varsta la 55 ani si 6 luni (varsta standard de pensionare fiind redusa corespunzator perioadei lucrate in grupa).
Sigur, mai exista pensia pentru invaliditate, dar asta presupune sa aveti afectiuni care sa duca la incadrarea dvs. intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala.
Stimata doamna Gabriela Pintea,
Va multumesc pentru amabilitatea si promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Referitor la datele mele pe care vi le-am comunicat,am uitat sa mai adaug ca incepand din anul 2001,pe langa contractul de munca ,mai am si un contract cu timp partial de 2 ore/zi - care cred ca ma avanteajeaza doar la valoarea punctului de pensie ?
Cu deosebit respect, Elisabeta
Toate veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS constituie baza contributiva pentru pensie.
Deci, da, acesta va contribui la cresterea punctajului mediu anual si, implicit, la cresterea cuantumului pensiei.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie anticipata
vera58
sunt nascut in aprilie 1959,am lucrat 22 de ani in grupa a 2-a si inca 7 ani in conditii normale de munca.la ce varsta ma pot pensiona anticipat? (vezi toată discuția)
Pensie?
eliza brasov
Buna seara!Ma numesc Osan Elisabeta,am domiciliul in jud.Brasov,si as dori,daca se poate sa ma ajutati in ceea ce piveste pensionarea mea.
Sunt nascuta ... (vezi toată discuția)