Buna ziua,
problema mea sau mai bine zis a noastra ( a mea si a sotului meu) este sa intelegem diferenta intre recurs si apel. Si am sa va spun si de ce.
Fosta sotie a sotului meu l-a actionat in justitie pentru restrangerea programului de vizitare al baiatului lor de 6 ani ( nu vrea sa-l mai luam la domiciliul nostru, ci sa mearga sotul meu la ea acasa sa-l vada cat vrea).
Ne-a deschis doua procese: o ordonanta presedentiala si un proces de schimbare program vizitare minor.
Ordonanta presedentiala am castigat-o cu brio, caci judecatoarea a vazut cum o mama minte si isi chinuie copilul ( l-a chemat ea personal in instanta sa depuna marturie ca nu vrea sa vina la noi acasa, nu mai mentionez toate minciunile ca nu are rost), dar ea a facut recurs si Tribunalul i-a dat castig de cauza ( au luat in considerare marturia copilului, fara sa vada ca de fapt judecatoarea care l-a audiat si-a dat seama ca minte).
Intre timp s-a judecat si procesul de fond si iarasi am castigat. Dar ea a facut apel de aceasta data.
Ce presupune asta?
Sa nu mai mentionez de telefoanele pe care eu le primesc si de comportamentul lamentabil al acestei femei....
Noi am incercat in urma cu un an sa obtinem custodia copilului, dar apoi am incheiat o tranzactie de comun acord cu fosta sotie prin care a fost de acord sa mareasca perioadele de vizitare.
Dar copilul s-a marit si a inceput sa ne povesteasca ce fel de viata duce ( sta cu strabunicii lui sau cu sora mamei), nemamcat, murdar si bolnav mereu. In urma repetatelor discutii pe care am incercat sa le avem cu aceasta femeie si a faptului ca am inceput sa mergem cu copilul la medic ( caci era contagios si nu de putine ori ne-a imbolnavit si pe noi), ne-am pomenit ca aceasta nu mai lasa copilul sa vina la noi si il cheama pe sotul meu la ea.
Ce presupune acest apel la hotararea instantei?
La ce sa ne mai asteptam?
In primul rand trebuie sa intelegeti ca ordonanta presedintiala este una si dosarul de fond este alta...la fel cu apelul si recursul. Astfel, observ ca ati castigat ordonanta in fond si ati pierdut la recurs, urmand banuiesc sa se rejudece si aceasta, cu precizarea ca ordonanta are doar un caracter vremelnic, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a fondului. Cu privire la dosarul de fond, ati castigat in prima faza si s-a facut apel (care e posibil sa-l castigati sau sa-l pierdeti), putandu-se apoi face si recurs de oricare din parti, in functie de solutia instantei.
Mai pe inteles, exista sentinte date de prima instanta cu drept de apel (cale ordinara de atac) si apoi cu drept de recurs (cale extraordinara de atac) sau sunt date numai cu drept de recurs; puteti consulta art. 282-298 (apel) si art. 299-316 (recurs) din codul de procedura civila disponibil si in varianta electronica pe internet, fiecare avand particularitati specifice!
Diferenta dintre apel si recurs v-a explicat-o deja colegul. Sentinta pe ordonanta putea fi atacata numai cu recurs iar cea din dosarul de fond e susceptibila atat de apel cat si, ulterior, de recurs.
Ce trebuie sa mai stiti legat de intrebarea dvs. "ce presupune acest apel"! La judecarea apelului se vor relua, se vor reanaliza practic aspectele de la fond, prin prisma motivelor de apel formulate de apelanta. Se vor putea administra chiar si probe noi (spre deosebire de recurs unde mai puteti folosi doar inscrisuri). Si, repet, solutia din apel e si ea susceptibila de recurs. Deci...mai dureaza.