Buna ziua.
Am și eu o problema și sper să mă puteți ajuta cu un sfat. Locuiesc într-un complex de case insiruite(5 case). Drumul din fata caselor este privat fiind drum de servitute pentru noi și restul vecinilor de după noi. Fiecare avem cota parte din drum. Pentru ridicarea gunoiului de către firma de salubritate ducem toți tomberoanele la limita acestui drum, dar acestea sunt in continuare pe drumul privat. Firma ridică gunoiul, iar apoi vine un consătean "bine-intentionat" și pune sacul de gunoi în tomberoanele noastre. Ce putem face in cazul acesta din punct de vedere legal? Cum ar trebui sa procedăm? Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, am mai auzit astfel de comportamente "sociale", nici nu stiu cum sa le calific. Chiar am patit o si eu.
Nici nu cred ca exista sanctiune clara pentru fapta asta, nici nu cred ca s-a gandit cineva ca asa ceva se intampla.
Pe taram civil poate fi o solutie o judecata, dar pe taram contraventional ar trebui verificata legea deseurilor.
Mai trebuie si probata fapta, eventual cu imagini sau cu martori, plus o plangere la politie.
Din ce am mai citit legea deseurilor vorbeste depre aruncarea gunoiului pe domeniul public. Dar nu zice nimic de aruncarea deseurilor pe proprietate privata (care nu apartine faptasului). Chiar azi punem camere de supraveghere impreuna cu indicatoare de avertizare (chiar daca e proprietate privata, drum privat). Credeti ca avem vreo sansa la politie daca mergem cu filmarea/poza?
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, cred ca aveti o sansa, si chiar mai multe, daca mergeti la politie cu o reclamatie, macar si pt faptul ca sunt mai multe minti care sa incerce sa incadreze juridic fapta, si tot este ceva mai mult decat nimic. Cred totusi ca aruncarea gunoiului este pedepsita si daca se face pe un teren privat si mai este o posibilitate, respectiv sa existe hotarari de consiliu local care sa reglementeze si sa sanctioneze situatia asta.
Du-te in State, pe o proprietatea privata, numai sa te plimbi (nu mai vorbesc de aruncat gunoiul). Va spun ca sunt sanse mari sa fiti agresat de proprietar. In Romania legea nu protejeaza proprietatea. Ce sa-i mai dam cu hotarari ale Consiliilor locale, Politie etc.? Aflati exact de unde vine vecinul, luati gunoiul si i-l duceti inapoi (eventual aruncat peste gard). Daca persevereaza, continuati si dvs. cu restituirea gunoiului. Va intelege mai repede decat daca i se aduc la cunostinta diverse prevederi legale...
Plata gunoi
petremarin11
Buna seara. Detin o casa de vacanta intr-o comuna dintr-o zona de deal. Pana in anul 2017 colectarea gunoiului se facea de catre o firma de salubrizare din ... (vezi toată discuția)