avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Cum poate o companie sa isi recupereze ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Cum poate o companie sa isi recupereze valoarea bunurilor ...

Buna ziua,

Cum poate o companie sa isi recupereze valoarea bunurilor nepredate de catre angajat .
Spre exemplu :
Un angajat paraseste compania prin cerere de incetare , nu preda/nu vrea sa predea telefonul predat in baza unui proces verbal la momentul angajarii
Compania ii poate opri din lichidare suma pe bunul pe care nu l-a predat ?


Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:32, 20 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului în cazul răspunderii patrimoniale a salariatului sunt:
- acordul părţilor;
- acţiunea în justiţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi imputate angajaților Streamline Streamline După un control al poliției am încasat o amenda pe firma! Are dreptul patronul meu sa-mi oprească bani din salariu? (vezi toată discuția)
Buna ziua. compania la care lucrez m-a anuntat de dim ca incepand ... MT67 MT67 Buna ziua. Compania la care lucrez m-a anuntat de dim ca incepand cu 1 feb vor avea loc niste schimbari - mai precis mi se vor da bonuri de masa - 10 lei pe ... (vezi toată discuția)
Am și eu o problema am primit de când cu pandemia un calculator ... Bogdan00099 Bogdan00099 Am și eu o problema am primit de când cu pandemia un calculator pentru a lucra de acasă, din păcate am spart acest calculator. Mai am de primit circa 20 ... (vezi toată discuția)