Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 6357 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Împreună cu 10 specialiști de la EY România, KMPG România, Viboal FindEx și Dobrinescu Dobrev discutăm despre: TVA în comerțul electronic, SAF-T, analiza de risc fiscal etc. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declarat nebun.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declarat nebun.

Declarat nebun.

Bună ziua,

Mă numes Tudor și de 7 ani m-am mutat de la oraș la sat. Aici am cumpărat o casă iar unul dintre vecini a fost un bătrân de 71 de ani, decedat anul trecut. Întrucât bătrânul avea un singur fiu, plecat în Spania, locuia singur și din cauza vârstei se descurca foarte greu (avea mari probleme cu picioarele). L-am ajutat foarte mult și ne înțelegeam foarte bine. Pe perioada vieții, întrucât acesta nu folosea, mi-a dat foarte multe unelte și utilaje pe care le avea el în gospodărie (subliniez, în timpul vieții!). Deasemenea, întrucât avea mare încredere în mine mi-a încredințat și cardul bancar pe care primea pensia ca să-i plătesc facturile când mergeam la oraș, să-i mai fac cumpăraturi sau să-i scot bani cash de la bancomat. Toate acestea s-au întâmplat pe perioada vieții sale.
Acum, după un an de la deces, m-am pomenit cu fiul său care a venit să-mi ceară bani pe motiv că multe din uneltele tatălui său se află în posesia mea și cu acuzația că am folosit bani de pe cardul bancar al tatălui său în interes propriu. Acesta amenință că mă dă în judecată, deși știe și el că bunurile și cardul mi-au fost date de bună voie de către tatăl său, acestă afirmă insitent că va demara procedura prin care tatăl său va fi "declarat nebun" și astfel voi fi obligat să-l despăgubes pe el și să suport toate cheltuielile de judecată.
Marea mea nelămurire este legată de procedura de a "declara nebun" pe cineva. Este plauzibilă acuzația, există o astfel de procedură și se poate aplica unei persoane decedate?

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gh_liviu , utilizator 12:45, 22 Aprilie 2021
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
se va vedea f clar ca nu ati folosit cardul dupa decesul omului, iar in ce priveste uneltele, le poate revendica, aveti nevoie de dovediti ca batranul vi le-a dat " de tot"
Deocamdata nu aveti ce face, lasati-l pe om sa va dea in judecata si va veti apara daca va fi cazul.
nu e vb de a-l declara nebun, cu fara discernamant si e mai greu sa dovedeasca.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pentru răspuns.

Revin și cu câteva completări: bătrânul a fost luat în 2019 de către fiul său la el, în Spania și acolo a și decedat, după o lună. Pe certificatul de deces emis în Spania, mi-a fost arătat că scrie și "depresie", stop cardio respirator, diabet, etc. Fiul bătrânului susține că va primi de la medicii din Spania "hârtie" că tatăl lui nu a avut discernământ. De aici oarecum și nedumerirea mea că nu știu ce documente vor fi emise în Spania și ce "putere" au acele documente la noi în România.
După cum spuneați, eu nu am momentan ce face, doar să aștept, dar nici nu-mi convine să mă trezesc cu conturile bancare blocate (sau chiar golite) din cauza unor documente emise în Spania pe care eu nu le înțeleg.

Judecând obiectiv, problema de discernământ este a fiului, care după ce a făcut succesiunea tatălui i se pare că a moștenit prea puțin și susține că bătrânul trebuia să aibe mai mult. Am avut eu ghinionul să cad la mijloc...
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu nu am inteles ce vrea mai exact.
dar nu conteaza, daca va dori sa va dea in judecata, sa va dea si va scrie in cerere ce vrea si reveniti atunci.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este de competența autorităților spaniole ,un eventual proces se va desfășura în România.Simple amenințări...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa spuneti si nimeni nu poate nega, ca aceste unelte si utillaje au fost date ca plata pentru ajutorul pe care il ofereati batranului. Pana la urma cine reclama trebuie sa faca dovada proprietatii, Acum dumneavoatra sunteti proprietar - le aveti in posesie si folosinta si puteti dispune de ele. ,,Declararea de nebun'' va avea efect juridic doar pentru viitor,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Batran sechestrat de fiu tantzi_t tantzi_t Batranul a fost luat de la un camin de fiul lui '; acum locuiesc impreuna , cu actuala nora si nepotul minor din prima casatorie a fiului. Batranul este prost ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierderi cumparare ne-finalizata. vanzator vinovat mort. andravenache andravenache Buna ziua! O persoana a dorit sa achizitioneze un teren, in 2018, de la un barbat in varsta, printr-o femeie pe care barbatul in varsta a imputernicit-o sa ... (vezi toată discuția)