avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand trebuie platiti banii de concediu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand trebuie platiti banii de concediu?

Primesc tot timpul (de ani de zile) banii de concediu in ritmul platii normale a salariului. (Adica intotdeauna luna urmatoare. Pe langa asta si cu intarziere, normal ar trebui sa primesc pe 15 al lunii urmatoare.)

Cineva mi-a zis ca ar fi ilegal sa fiu trimisa in concediu fara plata in avans a banilor de concediu. Este adevarat?

Nu castig foarte bine, asa ca as fi avut nevoie de banii respectivi. S-a intamplat nu o data ca din cauza asta sa nu pot merge in concediu si am stat acasa. (Imi aduc aminte ca in anul dinaintea pandemiei m-a infuriat foarte tare ca am prins o oferta foarte buna la o agentie de turism si n-am avut bani cu care sa platesc, exact din cauza ca nu aveam banii de concediu inca platiti.)
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din Codul muncii:
Art. 150 .
........
(3)Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Faceți, de-acum, cerere pentru acești bani (întemeiată pe art. 150 din Codul muncii, puneți și baza legală) când solicitați concediul - bănuiesc că o faceți cu cel puțin câteva zile înainte.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2021
Emilika40, utilizator
Fac cererea pana cel tarziu in ianuarie. (Asa mi s-a impus.)
Avem contabila, avem sefa departament personal, plus am mentionat problema verbal. Degeaba. Sau e rautate sau nepasare. Singurul mod care-i activeaza e actiunea in instanta, din pacate.
Exista vreo astfel de prevedere la nivel de angajator?

Fac cererea pana cel tarziu in ianuarie. (Asa mi s-a impus.)
Exista lege care prevede planificarea concediilor pina cel tarziu sfarsitul anului anterior. Deci ar trebui sa predau cererea in decembrie, dar este acceptata si in ianuarie.
Codul Muncii prevede : Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Prin urmare, nu vad unde este acceptarea din luna in ianuarie mentionata in legislatie.

Alte discuții în legătură

Impunere concediu fara plata Marius_B Marius_B Buna seara. As dori si eu o indrumare in o problema. Lucrez de aproape un an ca operator casa schimb valutar. Acum cateva zile am fost sunat de sef si mi s-a ... (vezi toată discuția)
Demisia cu lichidarea la zi ClaudiuTic ClaudiuTic Buna ziua, tuturor.... am si eu o mica problema. Sunt angajat de mai bine de doi ani al unei institutii private medicale. De pe la sfarsitul anului 2010 s-a ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit marcmihaela marcmihaela buna seara, sotul meu lucreaza la o firma de transporturi cu carte de munca.dupa cum este practica celor mai multi din romania pe carta de munca are salariul ... (vezi toată discuția)