Bună ziua!In urma decesului ambilor socri am mers la notar pentru deschiderea succesiuni(mentionez ca ambii au lăsat tratamente individual).Pentru ca socrul meu apărea pe un titlu de proprietate unde erau mai mulți moștenitori (frati),am făcut la notar masa succesorala împreună cu ceilalți moștenitori pt a vinde acel teren care s-a împărțit la 6persoane.Acest teren nu a fost trecut în testamente Acum cand am mers să deschidem masa succesorala pentru testamente notarul refuză să deschidă succesiunea deoarece nu am prezentat tratamentele cand s-a vândut acel teren si ne trimite în instanță. Mentionez ca nu am stiut si nici nu ne-a informat că trebuie să aducem testamentele cand s-a făcut masa succesorala pentru acel teren iar el consideră că pentru socrul meu s-a deschis succesiune iar pentru soacra mea trebuie mers în instanță. Tot terenul agricol si intravilan care ni la lăsat în testament este pe numele socrului .Noi considerăm că s-a produs o eroare și notarul poate să facă un act adițional dar el refuză si ne trimite să mergem în instanță. Putem să mergem la alt notar?
În general, persoanele care au copii, nu lasa testamente. Acestea sunt din categoria "exceptii". Fiind exceptii, notarul nu avea de unde sa stie de existenta lor. Intr-adevar, dvs trebuia sa prezentati testamentele.
Acum, problema se complică, pentru că din cauza acestor testamente, se schimba natura succesiunii.
In certificatul de mostenitor inițial, s-au stabilit deja moștenitorii și cotele ce revin fiecăruia, însă date fiind acele testamente, aceste cote nu mai sunt la fel. Trebuie calculată cotitatea disponibila, rezerva succesorala a fiecărui moștenitor etc etc
Cu alte cuvinte, la un eventual supliment (sau "act adițional ", cum îi spuneti dvs), cotele nu mai "bat" cu cele din certificatul de mostenitor
La alt birou notarial puteti merge, doar daca solicitați transferul dosarului succesoral, însă data fiind situatia, ma indoiesc ca veti gasi un notar dispus să vă preia dosarul succesoral.
Nefiind trecut în tratamente acel teren și ceilalți au vrut să vândă, nu am stiut ca trebuie depuse si testamentele (*notarul nu ne-a intrebat)si sa dezbătut succesiune doar pe acea parte de teren pentru a putea vinde,pentru care cei 3 copii ai socrului au primit un certificat de mostenitor doar pe acea parte de teren și în felul acesta au vândut terenul.
Păi după cum am spus, testamentele întocmite de către o persoană care are copii sunt din categoria excepțiilor.
In general sunt de evitat, pentru că testatorul având descendenți, testamentul este supus reductiunii.
Deci nu notarul trebuia sa va întrebe, ci dvs trebuia sa spuneti. Ca la doctor, cand spui tot.
Acum....asa cum vi s-a recomandat, cel mai bine ar fi sa va adresați instanței.