avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate fi pusa in executare o hotarire judecatoreasca ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate fi pusa in executare o hotarire judecatoreasca pronuntata ...

Poate fi pusa in executare o hotarire judecatoreasca pronuntata in apel , dar care mai poate fi atacata cu recurs ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 04:34, 27 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt hotărâri executorii:
1. hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel;
...
(art.633 C.proc.civ.)
Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda care anul trecut in luna iunie a facut cerere de chemare in judecata pentru recunoasterea grupei de munca. Instanta i-a dat castig de cauza, a trimis sentinta la Casa de pensii, care a emis decizie prin care i-a luat in calcul grupa de munca (i-a crescut pensia cu 300 lei), dar nu i-a acordat nimic retroactiv. Nu ar fi trebuit sa-i acorde retroactiv cu data introducerii actiunii ? Si care ar fi temeiul legal ? Va multumesc mult.
@Pilu.Temeiul juridic se gaseste in doctrina, in efectele hotaririi judecatoresti.Sint hotariri judecatoresti care au efect declarativ de drepturi si efect constitutiv de drepturi.In cazul dvs. dreptul exista la data introducerii actiunii dar nu era recunoscut de Casa de Pensii iar hotarirea judecatoreasca nu a facut decit sa recunoasca dreptul dvs. cu efect retroactiv de la data introducerii actiunii.- '' ex tunc ''.Deci efectul retroactiv si declarativ de drepturi al hotaririi judecatoresti definitive.
.'' e) ) în principiu, se prezumă că dreptul recunoscut prin hotărâre a preexistat acesteia, ea nefăcând altceva decât să-l constate (efect declarativ); în cazul acţiunilor în constituire sau transformare de drepturi, drepturile create prin hotărâre devin viabile numai după rămânerea definitivă a acesteia (situaţia este caracteristică în general acţiunilor de stare civilă); f) dobândeşte autoritate de lucru judecat; în privinţa hotărârilor supuse recursului, acest efect este provizoriu.
Detalii: [ link extern ] ''
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2021
Florin Cornea , Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare hotarare judecatoreasca -divort ! ion-alin ion-alin In luna iulie a fost data o hotarare judecatoreasca in urma divortului . De atunci sotia mea nu a respectat hotararea judecatoreasca referitoare la capetele de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara danaoli danaoli am divortat de curand si as dori sa stiu daca trebuie sa platesc pensie alimentara de la deschiderea procesului sau de la data cand primesc hotararea (vezi toată discuția)
Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)