- unic asociat, cedeaza partile sociale. Suemel cu care a creditat societatea ii sunt returnate dar i se da un imobil. Ce implica acest fapt: a) la cesiune si inregistrarea ei la reg comertului- trebuie specificat acest fapt in actul aditional (?) ;
b_ dpdv fiscal ce implicatii are ?
Multumesc!
Sa vedem daca eu am inteles bine: Un asociat avea aport propriu adus in firma. Aceasta suma o primeste de la firma,(in lei, prin plata casa?) in schimbul partilor sale sociale din firma!
Firma mai decide ca transcrie pe numele lui un imobil proprietatea firmei.
Daca asa sta treaba, nu trebuie specificat ca si-a vadut partile sociale la suma de ... + un imobil. In Contractul de cesiune se specifica doar ca asociatul cu X parti sociale cesioneaza partile lui catre WW(alta persoana), care au valoare de ... (in functie de capitalul societatii).
Din punct de vedere fiscal, firma vinde imobilul, isi descarca gestiunea prin factura emisa catre ascoiatul cumparator, dar ii intra in contabilitate suma de bani care e scrisa in contract/factura ca si pret, deci plateste impozit pe profit, probabil :D
Pentru imobil societatea trebuie sa faca contract de vanzare cumparare catre asociatul persoana fizica la notar. Si asta nu trebuie specificat in contractul de cesiune parti sociale. Daca a primit si o suma de bani poate face o declaratie la notar: Asociatul YY recunoasc ca am primit suma de ... lei, si nu mai am nici o pretentie de la societate.
In rest cu suma aia nu stiu cum o primeste asociatul persoana fizica , de la cine, vreti sa fie urma dupa ea sau nu ...
- asa vad si eu problema: cesiunea se face la valoarea capitalului, iar suma cu care asociatul cedent a creditat societatea este compensata cu valoarea imobilului. eu nu vad profit nici la firma - firma a cheltuit exact cat a primit prin creditare( atat cat va fi si-n factura de vanz/cumparare) - dar sigur vanzarea este cu TVA, TVA pe care societatea il va plati la stat. TVA-ul este acum 5%?