avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de sfaturi legat de iesirea din indiviziune ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de sfaturi legat de iesirea din indiviziune cu rude instrainate

Am nevoie de sfaturi legat de iesirea din indiviziune cu niste rude cu care sunt instrainata.
Este necesar putin context pentru ca este o situatie foarte complicata. Parintii mei au divortat cand eram foarte mica, tatal fiind alcoolic si abuziv. Putinele amintiri pe care le am legat de familia de partea tatalui sunt relativ neplacute si traumatizante. Dupa ce parintii au divortat, nu am mai auzit de la tatal meu si nici de la familia sa nimic, practic era ca si cum nu as mai fi existat pentru ei. Mi-am intalnit tatal odata in adolescenta (in secret pentru ca familia de partea mamei il detesta), dar nu am mai avut contact de atunci.
Intre timp am crescut si am plecat din tara. Traiesc in Marea Britanie de 6 ani si nu mai am legaturi cu nimeni din Romania in afara de niste prieteni de familie, toti oamenii care conteaza pentru mine fiind aici.

Acum vreun an sau doi am aflat accidental pe internet in versiunea digitala al unui ziar ca tatal meu a decedat. Anuntul postat specifica sa sun numarul unui birou notarial, la care am sunat de curiozitate. Doamna notar respectiva a inceput sa tipe la mine ma faca cu ou si cu otet cum ca nu sunt constienta, cum ca bunica de partea tatalui este inca in viata si ca are grija de proprietatea tatalui decedat pentru mine (din cate am inteles ea traieste acolo deci nu are grija de dragul meu neaparat) si ca de ce nu am contactat-o niciodata. Mi-a dat un numar de telefon pe care sa pot aparent sa o contactez pe bunica respectiva, dar numarul era gresit, avand prea putine cifre. Nedorind sa mai vorbesc cu aceeasi doamna notar care parea ca avea impresia ca eu eram cea care a abandonat familia de partea tatalui si nu invers, am decis sa evit problema pana cand problema nu mai putea fi evitata.

Ei bine, ziua in care problema nu mai putea fi evitata a sosit: Prietenii de familie in Romania la care am de asemenea adresa in buletin m-au anuntat cum ca am primit o citatie ca sa ma prezint pentru solutionarea cauzei civile avand ca obiect iesire indiviziune pt imobilul tatalui. Reclamantii fiind mama si fratele tatalui meu.
Motivele lor fiind ca parintii tatalui sunt cei care au cumparat imobilul, ca dupa decesul tatalui ei sunt cei care au achitat taxele la stat, si cum ca eu am "refuzat orice discutie", ca nu vreau sa fac cheltuieli si ca nu ma intereseaza? Un alt motiv citat fiind ca dupa divortul parintilor nu m-am m-ai intors in localitatea lor nici macar odata, ceea ce nu inteleg exact de ce ar fi relevant – bineinteles ca nu m-am mai intors avand in vedere ca tatal meu nu a facut nici cel mai mic efort pt a tine legatura cu singurul sau copil pe care l-a lasat cu traume fiind un alcoolic abuziv!

In orice caz, ceea ce imi doresc sa stiu este cum pot renunta total la succesiune, si daca este posibil sa fac asta fara sa ma intorc in Romania din UK.... avand in vedere ca suntem intr-o pandemie, avand in vedere ca nu ii cunosc pe acesti oameni deloc, avand in vedere ca nu sunt in posesia certificatului de deces ar tatalui si nu am pe nimeni in localitatea respectiva (la care de asemenea este foarte greu de ajuns).
Si ideal daca renunt la mostenire si las mamei si fratelui tatalui totul, prefer sa nu platesc nicio taxa judecatoreasca (ei cer ca eu sa le platesc), cum pot sa demonstrez ca ei nu au incercat sa ma contacteze in mod repetat asa cum pare ca au povestit tuturor, nu i-am abandonat, ba chiar opusul, etc? Este posibil sa fac asta de la distanta cu un avocat din Romania? Se poate prin consulatul din Londra?

Va rog foarte mult pt sfaturi si multumesc daca ati citit totul. Apreciez orice sugestie pentru ca nu am nici cea mai mica idee... Multumesc in avans pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2021
avocado_toast, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
trimiteti o intampinare prin email ( in termen) la judecatorie, in dosarul... avand ca obiect ... ca sunteti straina de mostenire, nu ati acceptat niciodata mostenirea si ca urmare, nu au ce partaj sa faca cu dvs.
trimiteti si copie dupa buletin si certificatul de nastere.
Puteti apela la un avocat pt redactarea intampinarii.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
Multumesc mult pt raspuns. Voi apela categoric la un avocat, intrebarea e avocatul poate fi si un avocat roman de aici, sau trebuie un avocat din tara? sau nu are importanta neaparat, atata timp cat ceea ce trebuie este trimis?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apelati la unul in tara.
Se poate rezolva si on line.
Sa tineti cont ca întâmpinarea se trimite în termen de 15 zile.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu precizarea ca termenul pentru depunerea intampinarii este de 25 de zile calendaristice, restul raspunsului dat de @gi-jane2, este corect.
Termenul de 25 de zile se calculeaza incepand cu data postei de pe plicul primit.
Recomandabil este sa contactati un avocat din Romania, pentru a redacta intampinarea. Evident ca se poate face on-line, atat contactarea si semnarea contractului cu avocatul ales, cat si depunerea intampinarii la instanta de judecata. Este singura modalitate pentru a scapa de acest proces.
Ar trebui subliniat si un alt aspect: in cazul in care nu veti depune aceasta intampinare, procesul tot se va judeca, dar exista riscul ca la final, sa fiti obligata la plata cheltuielilor de judecata (integral sau cota-parte) . Acestea reprezinta taxele de timbru judiciar achitate de reclamanti plus (daca este cazul) onorariul de avocat si experti. Cu siguranta nu sunt mici aceste cheltuieli. Cu siguranta sunt mult mai mari, decat o sa va coste onorariul avocatului ce-l veti contacta pentru redactarea intampinarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune - intampinare intimat buna ziua! am urmatoarea situatie: tatal meu a fost citat intr-un ... someone0701 someone0701 Buna ziua! Am urmatoarea situatie: tatal meu a fost citat intr-un proces de uzucapiune in calitate de parat. Citind cererea de chemare in judecata, a fost ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune Adry6 Adry6 Atât tatăl cat si bunicii fiului meu au decedat, la ora actuală el fiind minor. Mătușa sa dezbate succesiunea după părinții. Fiului meu i se revine ... (vezi toată discuția)
Mai pot depune intampinare? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de termenul de depunere al unei intampinari. Mama mea este mostenitoarea (alaturi de alti mostenitori) a doua ... (vezi toată discuția)