avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort, succesiune

Buna ziua !
As dori va-rog frumos niste raspunsuri la situatia in care ma aflu:
Eu si sotul meu, impreuna cu fiica noastra de 18 ani stam intr-o casa, curte comuna cu mama sotului meu. Socrul meu este decedat.
Casa, legal, este pe numele soacrei mele, succesiunea inca nu a fost facuta dupa moartea socrului meu.
In urma cu 20 de ani, cand ne-am casatorit, ne-am mutat la socrii mei.
Intre timp, casa respectiva, din pacate in urma unui incendiu a ars, si a fost reconstruita de la zero , practic este alta casa, insa dreptul de proprietate a ramas la fel, din cauza unor datorii mai vechi, nu am vrut sa avem nimic in proprietate personala, sa nu ne ia banca , astfel casa noua a fost intabulata tot pe numele socrilor.
Construirea casei s-a realizat in comun, toata lumea a contribuit, am avut credit bancar si noi, si socrii, care intre timp a fost lichidat.
Acum, suntem in prag de divort cu sotul meu, vom divorta de comun acord, la notar public, insa as vrea sa stiu ce drepturi am asupra casei si bunurilor aflate in casa, la care am contribuit si eu in mod egal. Eu personal am avut o mostenire din parte unei rude de-a mamei mele, 8500 dolari, pe care i-am pus tot in casa, fapt ce nu pot dovedi prin niciun act., am primit banii in mana,
Stiu ca legal nu am dreptul la casa, insa stiu ca exista un drept de uzucapiune.
Fiica noastra va ramane in casa, impreuna cu sotul meu, eu insa ma voi muta acasa la mama mea.
Stiu ca legal, trebuie facuta prima data succesiunea dupa socrul meu, in urma careia 3/8 din casa este al sotului meu, iar restul de 5/8 al soacrei mele. Sotul meu nu are frati.
Intrebare: Pot cere de la soacra mea :
1 - sa doneze partea ei de 5/8 fiicei noastre, adica nepoatei sale?
2 - pe partea aceasta de 5/8 sa am drept de uzucapiune si eu, si soacra mea ? Daca da, ce drepturi am avea amandoua cu socra mea ?
Ea ar putea sta linistita, nu va putea fi data afara din casa ?
Eu as putea merge oricand la fiica mea ?
As dori sa ramana partea mai mare fiicei noastre, ca in eventualitatea unei noi casatorii a sotului meu, sa fie in majoritate la proprietate fiica mea fata de sotul meu.
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2021
andynyul, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:22, 7 Mai 2021
nu aveti nicio legatura cu uzucapiunea.
ce aveti dvs, e un drept de creanta pt investitiile facute in caz ca le puteti dovedi.
Puteti cere de la soacra ce doriti, conteaza ce accepta.
vb cu soacra ca dupa ce dezbat succesiunea dupa socru, poate accepta sa dea cu contract de intretinere copilului dvs, partea ei.
daca recunoaste ca atin investit, va poate da si dvs in plata, cota ei.
vb cu soacra intai sa vedeti in ce ape se scalda.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune zoltan_zoltan zoltan_zoltan Buna ziua, daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Fond funciar popcorneliu4@yahoo.com popcorneliu4@yahoo.com Sotia mea a fost singura la parinti.In anul 1970 moare tatalei.In urma succesiunii ramine mostenitoare pe 3/8 dintr-o casa cu 6 camere,un grajd cu 2 camere, o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.suntem o familie, locuim cu mama sotului de 13 ani, sotul ... morosa morosa Buna ziua.Suntem o familie.locuim cu mama sotului de 13 ani,sotul e singur la parinti,socrul a murit acum 10ani.Casa e dobandita prin mostenire de la parintii ... (vezi toată discuția)