avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... fond funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

fond funciar

Sotia mea a fost singura la parinti.In anul 1970 moare tatalei.In urma succesiunii ramine mostenitoare pe 3/8 dintr-o casa cu 6 camere,un grajd cu 2 camere, o bucatarie compusa dintr-o camera si 8000 m.p. teren in silistea casei.In anul 1989, soacra mea face un act de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere la una din fiicele noastre.In anul 2003.primaria elibereaza titlu de proprietate fiicei mele si sotiei pe 10064m.p teren situat in silistea casei.Era normal sa elibereze titlu fiicei daca soacra mea traia la ac ea data?
Cel mai recent răspuns: popcorneliu4@yahoo.com , utilizator 20:23, 10 Februarie 2010
Da, era corect sa se elibereze titlu de proprietate pe numele fiicei intrucat bunul a iesit din patrimoniul soacrei dvs. la momentul vanzarii. Deci soacra nu mai avea nicio legatura cu terenul respectiv.
Clauza de intretinere este un privilegiu in favoarea dispunatoarei nu o "pastrare" a proprietatii bunului.
Va multumesc pentru raspunsul dast,dar v-as mai deranja cu o intrebare.Cit teren ii revine fiicei si cit ii revine sotiei din cei 10066mpteren?Dupa succesiunea din anul 1970. sotiei ii revenea 3/8 din acest teren iar soacrei ii reveneau 5/8.Rezulta ca sotia avea dreptul la 3774mp iar soacra avea dreptul la 6291mp.In anul 2003. soacra si nepoata o duc la un notar si acesta incheie un contract de vinzare.cumparare pe 3/4 din acest teren de 10066mp ,deci vinde 7550 mp .desi nu era proprietara decit pe 3774mp. Acest contract nu este lovit de nulitate daca sotia vinde fiicei ce nu avea?Se mai poate face ceva pentru indreptarea situatiei?
e lovit de nulitate partiala.. se poate pune problema reductiunii contractului
buna dimineata!
nu prea concorda datele problemei.
-in 1989 se face act de vanzare cumparare pe casa, teren, pai care teren ca in anul 1989 terenurile erau scoase din circuitul civil.
inteleg cota de 5/8 a soacrei se refera la constructie care a fost dobnadita ca bun comun impreuna cu fostul sau sot.
-suprafetele de teren 8000 mp, 10066 mp?! aceste suprafete au apartinut in exclusivitate socrului dvs, iar la un moment dat au trecut in proprietatea statului.
pentru terenul aferent constructiei intr-adevar fiica si sotia dvs puteau solicita emiterea TP.
Buna ziua. Pentru a lamuri unele lucruri,va aduc la cunostiinta urmatoarele: in urma mortii socrului meu s-a facut succesiunea in baza actelor emise de primarie,in masa succesorala fiind trecuta o suprafata de teren de 8000mp,in silistea casei,teren ce a fost dobindit in timpul casatoriei cu soacra mea.In contractul de vinzare-cumparare nu a fost trecut si tern deoarece nu se vindea teren pe atunci.Cind s-a eliberat titlu pe numele sotiei si fiicei ,asa au gasit pe teren 10066mp.Cine si cum stabileste cotele ce revin fiecareia?Daca soacra nu a vindut terenul si traia nu era normal sa i se reconstituie ei si sotiei titlu de prop. si apoi sa vinda terenul ce i se cuvenea cui dorea ea?Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare fara titlu de proprietate kjetil kjetil Buna ziua.as dori si eu niste informatii deci sotul meu are 4frati cu acelasi tata.Soacra mea avind o casatorie anterioara a mai avut o fica cu primul sot care ... (vezi toată discuția)
Am drept la mostenire? 2680512521612 2680512521612 situatia mea este urmatoarea : - in anul 1993 a murit socrul meu - in anul 2000 luna iunie a murit sotul meu - in anul 2000 luna septembrie a murit copilul ... (vezi toată discuția)
Succesiune cordun cordun buna ziua am si eu o nelamurire. Apartamentului in care locuiesc a fost cumparat in 1997 si sunt trecuti ca proprietari socrul si sotul meu. locuim in ... (vezi toată discuția)