avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Puteți sa ma sfătuii și pe mineu,avem o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Puteți sa ma sfătuii și pe mineu,avem o moștenire ...

Buna ziua,
Puteți sa ma sfătuii și pe mineu,avem o moștenire in care sunt implicate 3 persoane 2 surorii și un var.Recent ultima persona a decedat(varul) am înțeles de la prietena lui ca ar fii lăsat moștenire partea lui unei alte persoane care nu are legătura cu familia,doar acest lucru a fost verificat la notar și acolo nu este înregistrată nici un act de moștenire.Moștenirea se face la notar oficial și cu martori(adică părțile care mai fac parte din moștenire)?Adaca daca nu este nimic la notar legal,nici un alt act nu este valabil?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:20, 12 Mai 2021
poate apare intre timp persoana cu un testament olograf.
poate stie prietena si cui i-a lasat.
Intre timo, dvs mergeti ( mostenitorii lui legali) la notar si dezbateti succesiunea dupa el.
Am înțeles,eu stiam ca singura modaliate de moștenire a unei persoane care nu este ruda, se face prin act notarial(făcută de aceea persona cât este in viața și in plus trb sa mai aibă si martori,ca sa fie valabil legal).
Prietena lui spunea ca i a lăsat procura sau mostenire(nici ea nu știe exact)persoanei respective(adică sa se ocupe de semnătura cât este el in viața?)procura dacă ar fi,știu ca expira valabilitatea după decesul persoanei?
Mulțumesc.
eu stiam ca singura modaliate de moștenire a unei persoane care nu este ruda, se face prin act notarial(făcută de aceea persona cât este in viața și in plus trb sa mai aibă si martori,ca sa fie valabil legal).

asta nu stiti bine... daca e alpinist si isi da seama ca moare pe munte, poate scoate repede o foaie de hartie si scrie ce ii lasa si cui. Nu are nevoie de notar si de martori.
Testamentul olograf trebuie sa indeplineasca insa niste conditii, sa fie scris de mana testatorului, sa aiba data, semnatura si ca sa fie valabil, trebuie ca testatorul sa fi avut discernamant la data cand l-a scris.
Doar daca nu stie sa scrie, e musai sa mearga la notar si nici aici nu are nevoie de martori.
In general, se merge la notar pt testament, odata ca acolo e sigur ca se afla de el, nu mai trebuie facuta proba ca e scrisul lui, e cert ca testamentul va fi valabil ca indeplineste toate conditiile ...
procura dacă ar fi,știu ca expira valabilitatea după decesul persoanei?

asta e corect, procura nu mai e valabila dupa decesul oricarei parti.
dvs mergeti la notar si ocupati-va de mostenire, daca exista si un alt mostenitor, apare el.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Daca ar exista un testament scris pe picior la colțul patului,e cam greu sa îți dai seama daca e făcut de persona care trb(cât de usor se detectează scrisul real fata de cel scris de alta persoana?).Și daca ar mai fi alta ruda care nu se știe de ea,cât timp se aștepta legal pentru a putea face moștenirea?adica când este notificata in cât timp trb sa răspundă,daca nu mai exista legătura de zeci de ani?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pt a raspunde, se apasa pe raspunde, nu pe citeaza, aveti buton in josul ecranului, in stanga.
termenul este de un an in care trebuie sa accepte mostenirea.
puteti da declaratii de accetare a mostenirii si puteti dezbate mai tarziu, dupa ce trece un an in care nu apare nimeni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)
Testament olograf Cekin Selin-Stela Cekin Selin-Stela Buna ziua! In cazul unui testament olograf, martorii trebuie sa si scrie ei pe foaie numele sau tot testatorul trebuie sa le scrie nemele, iar martorii doar sa ... (vezi toată discuția)