avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces Verbal Circulatie amenda cu suspendare permis. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces Verbal Circulatie amenda cu suspendare permis. Merita atacat in instanta? interpretarea legii...

Datele accidentului:
In ziua de 01.august.2006 in jurul orei 9.00, circuland pe directia Cernavoda-Constanta cu auto Daewoo Matiz nr. B 36 ... am ajuns in localitatea Poarta Alba, circulatia fiind f. anevoioasa datorita multiplelor lucrari la partea carosabila, am ajuns intr-o zona a localitatii (aprox. 50 metri inaintea sectiei de politie din localitate respectiva, pe directia de mers spre Constanta, inaintea strazii Garii) in care toate masinile stationau pe DN ? motivul fiind aceleasi lucrari la partea carosabila. Am stationat aproximativ 30 de minute timp in care nu s-a circulat nici din sensul opus. La un moment dat masinile din spate meu s-au pus in miscare efectuand manevre de depasire a autoturismului meu. Am observat atunci ca; coloana din fata se deplasase deja pe directia inainte, dar 2 autovehicule din fata mea nu plecau de pe loc. Am asteptat sa vad daca acestea pleaca. Dupa aproximativ 2 minute vazand ca aceste 2 autovehicule din fata nu se pun in miscare si stationeaza fara un motiv aparent pe partea carosabila m-am asigurat, am semnalizat si m-am angajat in depasirea regulamentara a acestora.
In momentul in care am ajuns aproape paralel cu prima masina din fata, avand viteza mica - 20km/h (abia am apucat sa introduc in treapta a 2-a de viteza), prin fata acestui vehicul, care stationa deja neregulamentar pe DN- a intrat brusc peste mine, din strada Garii - strada secundara fara prioritate, cu semnal stanga, fara sa se asigure complet, auto Dacia nr. CT 02 ..., care m-a tamponat usor.
Mentionez ca nu aveam cum sa-l observ in timp util, pentru evitarea accidentului, pe conducatorul Daciei CT 02 ..., care nu mi-a acordat prioritate (conducatorul era sofer incepator, avand permisul obtinut cu o saptamana in urma), deoarece aveam vizibilitatea obstructionata de autovehiculul stationat neregulamentar (care poate fi considerat principalul vinovat al accidentului) in dreptul intersectiei cu straduta secundara fara prioritate, de unde a iesit Dacia CT ...X.

articolul din lege: cf. ORDONANTEI DE URGENTA nr. 195 din 12 decembrie 2002:(codul rutier)
....
art:91 alin.3: Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;
d) circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depasire.

Plangerea:
In procesul verbal intocmit de catre agentul de politie din loc. Poarta Alba eu am fost gasit vinovat de depasire neregulamentara in zona de actiune a semnului depasire interzisa, dar nu acest fapt a condus la provocarea accidentului ci conducatorul autovehiculului Dacia CT 02 ... care nu mi-a acordat prioritate. Acel indicator (depasirea interzisa) era amplasat dupa zona in care s-a intamplat evenimentul, (intamplator chiar in dreptul sectiei de politie, conform foto nr. 1 anexat) eu pornind in manevra chiar din dreptul marcajului transversal, pe carosabil, cu linie intrerupta (conform foto nr. 2 si a schitei de accident anexate).
In spiritul legiuitorului, este normal sa se pedepseasca mai aspru, (in afara amenzii contraventionale), in acest caz si cu suspendarea dreptului de conducere a autovehiculului, cel care a produs accidentul, prin neacordarea prioritatii si nu toata lumea implicata in respectivul accident (unii fiind chiar victime – cazul meu), asa cum arata regulamentul.

Am retinut ca politistul de la sectia de politie din localitatea Poarta Alba, care a completat procesul verbal – greu lizibil, nu a prezentat competente pe probleme rutiere, nu a dorit sau nu a putut sa inteleaga desfasurarea corecta a evenimentului in cauza, nu a folosit martorii care se aflau in zona, la momentul accidentului si nu a efectuat verificarile de alcoolemie.

Merita sa mai introduc contestatia tinand cont ca am semnat PV si am platit amenda ? Am sanse de reusita?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: LUCk33ro , utilizator 06:59, 13 Septembrie 2006
Mentionez ca pornirea in depasire s-a facut pe linie discontinua, dar evenimentul in dreptul liniei continue
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2006
LUCk33ro, utilizator
Eu cred ca mai bine NU!
- vezi totusi art 59 al (2)din cod dar in acelas timp revezi si unde depasirea este interzisa :in intersectii nedirijate si mai ales cand se creeaza coloane de masini..........
succes!
pe fond e nasol sa te iei de ei.

incearca, mai bine, sa gasesti vicii de forma. E mult mai usor de anulat.
Vezi ca exista un termen in care se poate contesta in fata instantei. Parca 30 de zile era.
Termenul este de 15 zile...iar vicii de forma (procedura?) sunt destule ca saracii militieni nu au prea facut dreptul :0)....ce e neplacut - faptul ca procesul are loc in provincie si atunci trebuie sa bati drumurile aiurea (am inteles ca poate dura pana la un an procesul)! :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 procese verbale cu diferente Timeeea1 Timeeea1 Buna ziua. Tocmai am avut un accident auto: eu ieseam de pe o strada laterala in DN spre dreapta, nu am depasit linia dintre benzi, m-am asigurat ... (vezi toată discuția)
Circulatie rutiera STROE  C STROE C Din greseala un timp ce făceam o manevră de întoarcere am acordat o masina care stationa fara ă realiza ca am facut acest lucru fiind zăpada pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere sorin_87 sorin_87 As avea o nelamurire... daca o masina este oprita de politia rutiera pe un drum national intr-un loc in care oprirea este interzisa si se afla si in ... (vezi toată discuția)