avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... renuntare la recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

renuntare la recurs

Buna ziua,
Ma aflu ca reclamant intr-un proces care este acum in faza de recurs initiat acum cateva luni, dar din motive personale, doresc renuntarea la recurs. Nu mai vreau sa continui. Cum trebuie procedat, din moment ce avocatul nu raspunde, nu da nici un semn la solicitarea mea. Scriu direct Judecatoriei? Implica platire de pagube partii adverse? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:14, 18 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că manifestarea de voință, în sensul de a se renunța la judecata recursului, reprezintă o desistare, un act de dispoziție al recurentului care nu este supus cenzurii instanței, conform principiului disponibilității care guvernează procesul civil, prevăzut de art. 9 C. proc. civ. Astfel, în raport de art. 406 alin. 1 C. proc. civ., în conformitate cu care se poate renunța oricând la judecată, fie verbal în ședință de judecată, fie prin cerere scrisă, și având în vedere art. 22 alin. 6 C. proc. civ., potrivit cărora judecătorul trebuie să se pronunțe asupra a tot ce s-a cerut, fără însă a depăși limitele învestirii, în afară de cazurile în care legea ar dispune altfel, instanţa va lua act de cererea recurentei de renunțare la judecată. (Decizia nr. 1546 din data de 27 aprilie 2017 pronunţată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect suspendare decizie de angajare a răspunderii solidare)
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti renunta la judecata in orice faza ati fi, problema e ca adversarul dvs poate sa nu fie de acord sau si daca e, sa pretinda sa ii dati ce a cheltuit cu avocatul etc.
Pana sa renuntati , sfatuiti-va cu avocatul dvs
Da, insa poate ca este sau nu este vorba de renuntare la judecata. Poate este vorba de renuntare la dreptul pretins.
Dar, cel mai probabil poate fi vorba de renuntarea la exercitarea caii de atac (a recursului in speta), care nu este nici renuntare la judecata si nici renuntare la dreptul pretins. Bine, trebuie sa ne precizeze userul ce a vrut sa intrebe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la judecata Samulea Samulea Buna ziua Am formulat o cerere de renuntare la judecata in recursul formulat impotriva unei hotarari. Am formulat cererea de renuntare inainte de acordarea ... (vezi toată discuția)
Retragere dosar iolaru iolaru Pentru a renunta la actiunea de marire a pensiei alimentare, exista un model de cerere de renuntare? Mi-ati putea da acest model, va rog, daca exista? Va ... (vezi toată discuția)
Model de declaratie renuntare la judecata clara56 clara56 Vreau sa vad un model de declaratie pe propria raspundere ca renunt la o actiune aflata pe rolul unei instante (vezi toată discuția)