avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... CEC REFUZAT LA PLATA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

CEC REFUZAT LA PLATA

Din cauza neicasari debitelor de la diferiti parteneri, am fost nevoit sa refuz plata unui cec, nu aveam suma necesara, in valoare de 7400 ron. Cel care avea cec-ul, la depus inainte sa il contactez, deci era prea tarziu ptr. a il retrage. Asa am ajuns la refuz.
Imediat dupa refuz, a doua zi, am luat legatura cu creditorul, si am achitat o suma de 1.400 ron, iar ptr. restul am emis un BO mentionat si intr-un angajament de plata.Intre timp am platit suma de 2.100, ramanad un debit de 3.900 lei. Cu creditorul ne-am inteles, asupra faptului de a nu intreprinde nimic, gen executare,plangere, etc.
CEC-ul, insa, dupa ce am dat doua declaratii si am de dus dovada achitarii partiale a debitului,in valoare de 3.500,00 lei si inclusiv intelegerii cu creditorul ( angajamentul) ne preseaza in felul urmator: daca nu ii facem dovada platii integrale trimite spre politia economica , instintare cu privire la refuzul cec-uli.
Intrebare : Stiu ca, conform legislatiei in vigoare, in urma refuzului la plata a cec-lui sunt pasibil de o amenda de minim 5.000 ron. Dar daca fac dovada platii partiale si dovada ca in 30 zile se achita debitul integral, mai sunt pasibil de amenda? Posibilitatea amendarii este la dispozitia agentului?, ma refer la cat de intelegator este el.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 15:10, 6 Ianuarie 2010
Emiterea cecului implica existenta unor premise juridice. Potrivit legii, cecul nu poate fi emis decât daca tragatorul are un disponibil la tras, iar între tragator si tras exista o conventie privind emiterea de cecuri [art. 3 alin.(2) din lege].
Tragatorul poate emite cecul numai daca are la banca (tras) un disponibil banesc pentru efectuarea platii de catre banca. Acest disponibil (fonduri banesti) poarta denumirea de provizion sau acoperire. El poate fi un depozit bancar al tragatorului ori o deschidere de credit în favoarea acestuia.
Disponibilul trebuie sa existe prealabil emiterii titlului si sa aiba cel putin valoarea cecului. Potrivit legii, disponibilul trebuie sa reprezinte o suma de bani lichida, certa si exigibila asupra careia tragatorul are dreptul sa dispuna prin cec [art. 3 alin. (2) din lege].
Emiterea cecului fara acoperire constituie infractiune si se sanctioneaza în conditiile art. 84 pct. 2 din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cec refuzat la plata adrian.bacau adrian.bacau Din cauza neicasari debitelor de la diferiti parteneri, am fost nevoit sa refuz plata unui cec, nu aveam suma necesara, in valoare de 7400 ron. Cel care avea ... (vezi toată discuția)
Cec vs bilet la ordin cristiursa cristiursa care este diferenta dintre biletul la ordin si cec sau nu e nicio diferenta (vezi toată discuția)
Cec in alb, garantie Alex28 Alex28 Lucrez de ceva vreme cu un client, care a mai avut intarzieri la plata, dar minore. La un moment dat, acum vreun an, crescand valorile, mi-a dat un cec in alb, ... (vezi toată discuția)