Revin si cu detalii....Intr-un dosar de executare silita ( credit CHF/achizitie imobil) debitorul a facut notificare de DIP ( conf legea 77/2016), creditorul a facut contestatie la DIP ( legea 77/2016) iar in urma unei intampinari formulate de intimat, contestatarul (creditor/banca) a invocat exceptia tardivitatii cererii reconventionale. Cererea reconventionala din cate stiu are un anumit regim privind termenul de depunere si anumite cerinte privind timbrarea.....
Contestatarul a interpretat parte din intampinare ca fiind cerere reconventionala... Dar daca nu este vorba de cerere reconventionala? Cine poate stabili ca a fost interpretata gresit ca cerere reconventionala?
La urmatorul termen se va dezbate exceptia tardivitatii cererii reconventionale... Ma ajuta daca demonstrez ca nu este o cerere reconventionala?
art.22 C.proc.civ.
..
(4) Judecătorul dă sau restabilește calificarea juridică a actelor și faptelor deduse judecății, chiar dacă părțile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuția părților calificarea juridică exactă.
....
art.210 C.proc.civ.
(1) Cererea reconvențională se judecă odată cu cererea principală.
(2) Dacă numai cererea principală este în stare de a fi judecată, instanța poate dispune judecarea separată a cererii reconvenționale. Cu toate acestea, disjungerea nu poate fi dispusă în cazurile anume prevăzute de lege sau dacă judecarea ambelor cereri se impune pentru soluționarea unitară a procesului.
În cazul în care pârâtul are pretenții proprii în legătură cu cererea reclamantului, acesta poate formula o cerere reconvențională ... asadar , verificati legatura dintre cerere si pretentii.
Va multumesc pentru raspuns.
Ce argumente ar fi in cazul exceptiei tardivitatii cererii reconventionale?
In cazul de fata am fost prezent la toate termenele in calitate de intimat in timp ce din partea contestatarei (entitate bancara cu sediul in afara tarii - cu reprezentare juridica in Romania) nu s-a prezentat nimeni. Practic la fiecare termen in fata instantei am spus ca intentia mea nu este de a aplica legea DIP in sensul de a preda apartametul bancii ci dorinta mea este de a continua contractul cu banca avand in vedere istoricul si sumele deja platite timp de aproape 14 ani ( vorbim de un credit in CHF la care cursul a plecat de la 1,98 ron ajungand acum la 4, 65 ron/CHF)... Practic am solicitat verbal la fiecare termen dorinta mea de a reechilibra acest contract de credit prin negociere cu banca...
Practic nu m-am sustras de la plata creditului, am fost tot timpul deschis oricaror negocieri doar ca prin prisma cursului galopant al CHF nu am mai putut plati integral suma lunara...
La un ultim termen judecatorul a cerut sa fac si o intampinare in scris privind punctul meu de vedere si solicitarile mele lucru pe care l-am si facut imediat inainte de termenul urmatoarei infatisari..
Contestatara prin avocatii sai considera ca "solicitarile paratului de adaptare a contractului de credit sunt tardive, instanta nu poate fi investita cu acest capat de cerere"
In aceste conditii la urmatorul termen se discuta exceptia tardivitatii cererrii reconventionale...
Pare destul de complicat... ce argumente as putea sa am in aceste conditii?