avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - intrebari / nelamuriri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - intrebari / nelamuriri

In contractul de proprietate imobil sunt trecute doua persoane (sot si sotie). Dupa decesul sotului trebuie neaparat facuta succesiunea? Contractele pentru utilitati. incheiate in baza actului de proprietate, pot continua in aceleasi conditii? Se pot face modificari de contracte? (ex. trecerea la alt furnizor energie electrica se poate face?).
Pe numele sotului este si un autoturism, care nu mai e folosit acum, dar care inteleg ca nu poate fi nici vandut nici radiat? E totusi corect asa?

Am venit cu aceste intrebari deoarece cred ca succcesiunea nu se va putea face pentru ca unul din copii e necooperant si refuza sa puna la dispozitie CI si certificat nastere. Ceilalti mostentori pot deschide succesiunea in acest caz?

As dori ceva lamuriri legat de cele de mai sus.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2021
Ellis 46, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:24, 26 Mai 2021
Dupa decesul sotului trebuie neaparat facuta succesiunea?

nu neaparat, dar indicat.
Nu stie furnizorul ca titularul a decedat, deci veti beneficia de servicii si pe mai departe. Cand veti dori sa va mutati la alt furnizor, veti incheia un alt contract .Cu certificatul de deces, va inceta contractul cu precedentul.
Pe numele sotului este si un autoturism, care nu mai e folosit acum, dar care inteleg ca nu poate fi nici vandut nici radiat? E totusi corect asa?


e corect pt ca nu sunteti titular in acte, trebuie sa dezbateti succesiunea si apoi sa faceti ce doriti cu el.
deoarece cred ca succcesiunea nu se va putea face pentru ca unul din copii e necooperant si refuza sa puna la dispozitie CI si certificat nastere. Ceilalti mostentori pot deschide succesiunea in acest caz?

se va face, dar nu la notar pt ca nu va intelegeti, ci in instanta.
Mergeti initial la notar, va da o incheiere si apoi, veti merge la instanta.
Nu este obligatoriu ca succesiunea sa se dezbata imediat
O data si o data va trebui sa se dezbata succesiunea si deoarece nu exista consens se va dezbate in instanta care detine autoritatea si competenta sa solicite oficial autoritatilor punerea la dispozitie de documente necesare dezbaterii succesiunii
Multumesc pentru raspuns.

Am incercat sa raspund mai devreme...dar vad ca nu s-a afisat mesajul meu, probabil e greseala mea.

Legat de situatia cu autoturismul si nu numai ..am totusi o nelamurire (sau mai multe) cum de statul roman, in situatii de acest gen, nu accepta vanzarea masinii fara succesiune facuta, dar linistit cere titularului ?!? in continuare impozit pe autoturismul nefolosit, fara RCA deci fara drept de circulatie. (partea cu circulatia pana la urma o pot intelege).
Altfel spus, in acest caz, cine trebuie / este obligat sa plateasaca impozit pe masina? ... Impozitul este pe proprietate, deci masina e proprietatea cuiva...a cui? De ce statul isi furiseaza mana in portofelul meu cand pentru stabilirea proprietatii nu ramane la fel de ferm... Daca imi cere mie bani..inseamna ca tacit a recunoscut ca am si drepturi.
Care e .logica aici ca zau nu inteleg..

Multumesc anticipat daca totusi voi primi un raspuns.


Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2021
gi-jane2, moderator
proprietar sunteti si dvs ca e bun comun, iar pt cota sotului de proprietate, platesc mostenitorii.
Nu are importanta ca mergeti cu ea, ca are rca , itp, etc, impozitul e pe proprietate.
cat aveti ce bunuri sa mosteniti si nu renuntati la mostenire, veti plati si datoriile mostenirii, impozitul fiind una din ele.
Masina nu e pe.numele niciunui mostenitor...tocmai asta e,
Apartamentul da, pe actul de proprietate al apartamentului sunt trecuti ambii soti. Aici inteleg ca sotul supravietuitor achita impozitul.
Si ,daca prin absurd, intr-o situatie asemanatoare, pentru mostenire nu se inscrie nimeni, deci nimeni nu -si da acceptul pt mostenire, ce se intampla cu bunurile?

Da, pana mai obtin ceva informatii, raman la parerea mea ca statul nu procedeaza tocmai corect..

Multumesc oricum pentru raspuns.


Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Intentie de inmatriculare auto urmata de deces claudidi claudidi Sotul meu detinea in autoturism inmatriculat pe firma din Bulgaria. A luat nr rosii pt a o inmatricula insa pana sa ajunga cu masina la programari a decedat. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune colaterali privilegiati Succesiune Succesiune Buna ziua Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)