avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare doar catre un mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare doar catre un mostenitor

Buna ziua!
Am aflat saptamana trecuta ca bunicul meu a avut un loc de casa intr-o anumita comuna.
Suntem 5 mostenitori legali ai bunicului.
Am fost sa depun o cerere de retrocedare insa raspunsul a fost ca nu pot primi nici o parte din acel loc de casa din doua motive:
- termenul de depunere a unei cereri de retrocedare a expirat
- tot locul de casa a fost retrocedat catre unul din cei 5 nepoti.
Ce pot face in acest caz?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: roxanar , utilizator 18:34, 22 August 2006
Intr-adevar ultima sansa de reconstituire a dreptului de proprietate a fost data de Legea 247/2005, dar acest termen pentru depunerea cererilor a expirat in nov. 2005.
Trebuie sa va interesati exact ce acte au fost eliberate acestui mostenitor, daca e vorba de un titlu de proprietate, daca are certificat de mostenitor, daca exista vreun testament lasat de bunicul dv.
Ar trebuie, de asemenea sa mergeti la Comisia locala de fond funciar sa vedeti de cine a fost formulata cererea de retrocedare si in numele cui.
Sanse sa va dobanditi drepturiel ar fi: fie o anulare a certificatului de mostenitor, in functie de ce e precizat in acesta, fie o nulitate a titlului de proprietate... dar pt moment sunt prea putine date pt a va prezenta o strategie de urmat!
dar revendicarea pe dreptul comun de ce nu ar functiona?
Nu cred ca merge o actiune in revendicare pe drept comun, pt ca aceasta este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar, ori in cazul de fata si cel care tine in momentul de fata terenul este proprietar.
Cred ca inmomentul de fata cei 5 mostenitori sunt in indiviziune, mai bine ar merge o iesire din indiviziune, dar pt asta ar trebui mai intai sa existe certificate de mostenitor eliberate de notar, sau in cadrul aceleiasi actiuni, pe cale incidentala, sa se solicite si constatarea calitatii de mostenitor.
Oricum, degeaba ne dam cu presupusul, ca sunt prea putine date prezentate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme retrocedare terenuri vsoare vsoare Am si eu trei intrebari: 1. Ce demersuri trebuie indeplinite pentru a solicita retrocedarea unei proprietati dupa expirarea termenului prevazut de lege? 2. ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate alexandrasa alexandrasa buna ziua!bunicul meu a avut un teren in bucuresti si i-a fost luat abuziv de sistem...cum am putea sa-l revendicam neavand nici un fel de act pe el.se poate ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune gabrielaciorcila gabrielaciorcila in momentul deschiderii in instanta a unei actiuni de revendicare a unui imobil, conform uzucapiunii de 30 de ani, trebuie sa ai imobilul in posesie? (vezi toată discuția)