avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Compensatie la mostenirea comuna pentru una din parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Compensatie la mostenirea comuna pentru una din parti

Buna ziua,

Soția unei rude apropiate, aflata la a 2-a căsătorie, a decedat.
Cei 2 soti aveau un apartament care in acest moment ar trebui împărțit la succesiune intre soțul in viata si fiul din prima căsătorie al soției decedate.
Vreau sa știu daca e posibil/legal ca înainte de succesiune, fiul sa il compenseze pe soț cu o suma de bani, echivalentul aproximativ al părții soțului din succesiune, urmând ca la succesiune sa primească in schimb întregul apartament. Totul se face de comun acord intre cei 2.
Daca da, care ar fi pașii de urmat?

Mulțumesc pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2021
mateifl, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 14:05, 26 Mai 2021
Nu se poate.
Renuntarea la succesiune este pura si simpla, deci ea nu poate sa fie conditionata de plata unei sume de bani.
Chiar si asa, daca s-ar intelege intre ei sa se achite suma de bani, renuntarea ar avea efect numai in ceea ce priveste partea din bun care se mosteneste, adica jumatate, daca acest bun era comun. Prin renuntarea la succesiune nu este in nici un fel afectata cota de 1/2 din dreptul de proprietate asupra bunului care apartine sotiei (daca bunul era comun).
Asa ca ceea ce trebuie facut, ca sa corespunda si cu realitate, este sa se dezbata succesiunea, sa isi mosteneasca fiecare partea apoi, in cadrul unui contract de partaj, fiul sa ii achite sotiei o sulta si sa primeasca intregul drept de proprietate asupra apartamentului. Daca dreptul de proprietate asupra imobilului nu este intabulat, trebuie facuta intabularea, dupa mostenire, si inainte de partaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii? negue_c negue_c Buna ziua, E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)