avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Destituirea din functia publica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Destituirea din functia publica

Cum se poate solicita desfacerea contractului de munca al unui functionar public?
Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul meu si care la sfarsitul lunii isi ia salarul!! Exista vreo posibilitate de a solicita sa fie data afara?
Va multumesc
V. S.
Cel mai recent răspuns: s_mari , utilizator 21:30, 20 Ianuarie 2010
mariana c a scris:

Articolul 7 punctele c) si d) vorbeste despre absenta nemotivata de la serviciu (ceea ce este cazul in situatia mea). Am dovezi, nu stiu in ce masura sunt utilizabile. Care ar fi dovezile de care am nevoie din punct de vedere juridic?
Multumesc


Atata timp cat relatiile de munca nu sunt afectate de legatura dintre cei doi, nu cred ca se va reusi sa se desfaca disciplinar c.i.m. al acelei persoane despre care faceti referire in mesaj.

Condica de prezenta sau fisa de pontaj ar constitui un mijloc de proba in vederea dovedirii absentelor nemotivate.
Absentele nemotivate de la serviciu constituie abatere disciplinara dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestea sunt trecute in pontaje iar pontajele pentru perioade trecute sunt facute de mult timp. Aveti, mai jos, un citat din Legea nr. 188/1999.

"Constituie abateri disciplinare urmatoarele fapte:
a) intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor;
b) neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor;
c) absente nemotivate de la serviciu;
d) nerespectarea in mod repetat a programului de lucru;
e) interventiile sau staruintele pentru solutionarea unor cereri in afara cadrului legal;
f) nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor cu acest caracter;
g) manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h) desfasurarea in timpul programului de lucru a unor activitati cu caracter politic;
i) refuzul de a indeplini atributiile de serviciu;
j) incalcarea prevederilor legale referitoare la indatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici;
k) alte fapte prevazute ca abateri disciplinare in actele normative din domeniul functiei publice si functionarilor publici."
Pentru a preveni plecarea fericitei perechi pe banii dvs. in luna de miere, nu uitati sa aveti in vedere prevederile art.77 alin. (3), (4), (5), (6) si (7) din legea nr. 188/1999
" (3) Sancţiunile disciplinare sunt:
a) mustrare scrisă;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5 - 20% pe o perioadă de până la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcţia publică pe o perioadă de la 1 la 3 ani;
d) retrogradarea în treptele de salarizare sau retrogradarea în funcţia publică pe o perioadă de până la un an;
e) destituirea din funcţia publică.
(4) La individualizarea sancţiunii disciplinare se va ţine seama de cauzele şi gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, gradul de vinovăţie şi consecinţele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcţionarului public, precum şi de existenţa în antecedentele acestuia a altor sancţiuni disciplinare care nu au fost radiate în condiţiile prezentei legi.
(5) Sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare.
(6) În cazul în care fapta funcţionarului public a fost sesizată ca abatere disciplinară şi ca infracţiune, procedura angajării răspunderii disciplinare se suspendă până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau până la data la care instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal.
(7) Pe perioada cercetării administrative, în situaţia în care funcţionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice are obligaţia de a interzice accesul acestuia la documentele care pot influenţa cercetarea sau, după caz, de a dispune mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri a autorităţii ori instituţiei publice.", precum si
"ART. 78
(1) Sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
(2) Sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b) - e) se aplică de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la propunerea comisiei de disciplină.
(3) Sancţiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât după cercetarea prealabilă a faptei săvârşite şi după audierea funcţionarului public. Audierea funcţionarului public trebuie consemnată în scris, sub sancţiunea nulităţii. Refuzul funcţionarului public de a se prezenta la audieri sau de a semna o declaraţie privitoare la abaterile disciplinare care i se impută se consemnează într-un proces-verbal.
ART. 79
(1) Pentru analizarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare şi propunerea sancţiunii disciplinare aplicabile funcţionarilor publici din autorităţile sau instituţiile publice se constituie comisii de disciplină.
(2) Din comisia de disciplină face parte şi un reprezentant al organizaţiei sindicale reprezentative sau, după caz, un reprezentant desemnat prin votul majorităţii funcţionarilor publici pentru care este organizată comisia de disciplină, în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ sau funcţionarii publici nu sunt organizaţi în sindicat.
(3) Comisia de disciplină poate desemna unul sau mai mulţi membri şi, după caz, poate solicita compartimentelor de control din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice să cerceteze faptele sesizate şi să prezinte rezultatele activităţii de cercetare.
(4) Comisia de disciplină pentru înalţii funcţionari publici este compusă din 5 înalţi funcţionari publici, numiţi prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului internelor şi reformei administrative.
(5) Modul de constituire, organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină, precum şi componenţa, atribuţiile, modul de sesizare şi procedura de lucru ale acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
ART. 80
Funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea aplicată se poate adresa instanţei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare." :)
parerea mea este ca orice comisie de disciplina, oricat de familisti ar fi membrii ei, nu va putea propune, pentru niste absente nemotivate, direct destituirea din functia publica...intrucat, destituirea are loc ca urmare a savarsirii repetate unor abateri disciplinare, sau a unei abateri disciplinare, daca a avut consecinte grave.:)
Subscriu la ideea userului zaharia65_2 , de a discuta mai intai cu sotul, si de a incerca sa o rezolvati intre voi. :)
Sotul meu primeste mesaje de la respectiva (in timpul orelor de servici) prin care ii spune ca se plictiseste si ca merge sa-l vada. Cateva ore mai tarziu ii scrie ca a ajuns din nou la servici. Am salvat toate mesajele. Se poate demonstra ceva cu ele? Este o dovada ca a lipsit de la servici ca sa se intalneasca cu el? El nici nu a avut bunul simt sa nege. Este o absenta nemotivata? Multumesc.
Va sugerez, inainte de a demara " actiunea ", sa verificati daca persoana in cauza nu si-a intocmit bilet de voie pt rezolvarea unor "nevoi personale", eventual daca nu figura in CO sau ceea ce este mult mai plauzibil, in CFP - cf legislatiei in vigoare privind reducerea cheltuielilor de personal din cadrul institutiilor publice.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
Delia Popescu, Contabil

Alte discuții în legătură

Sanctiune functionar public laluca laluca Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe ... (vezi toată discuția)
Detasare - absente nemotivate bryan bryan Va prezint urmatoarea situatie; un functionar public este detasat de institutie, ia act de acest lucru insa nu se prezinta, la locul de munca , dupa o ... (vezi toată discuția)
Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)