avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Până la ce moment al procesului poate fi invocată ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Până la ce moment al procesului poate fi invocată prescrierea ...

Până la ce moment al procesului poate fi invocată prescrierea dreptului la acțiune?

Buna seara!Am încheiat în 2015 un contract cu Telekom.Dupa 3 luni , telefonul mi-a căzut într-un lac.Am anunțat Telekom,însă a continuat să-mi trimită facturi, până când a cesionat creanța și am ajuns la Kruk.
Până acum o lună (aprilie 2021),nu am primit nici o notificare, somație, nimic.Dupa 5 ani am primit cerere de valoare redusă și nu am făcut întâmpinare.
Între timp, am aflat că dacă de la ultima plată făcută de mine au trecut 3 ani,s-a prescris dreptul de a mă acționa în justiție,dar că această prescripție nu o constată instanța din oficiu,ci la cererea mea.
Întrebare:Am termen pe 22 iunie 2021.Mai pot depune un înscris înainte de această dată,prin care sa invoc prescripția sau dacă nu am invocat-o prin întâmpinare,am fost decăzut?
Dacă am fost decăzut,mai pot face ceva?
Va mulțumesc!

Cel mai recent răspuns: Adevar2 , utilizator 23:22, 20 Iulie 2021
Art. 2513 Cod Civil - Momentul până la care se poate invoca prescripţia
Prescripţia poate fi opusă numai în primă instanţă, prin întâmpinare sau, în lipsa invocării, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.

Nu pot să nu întreb, totuși: ce vină are Telekom că v-a căzut telefonul în lac? Acesta nu este un motiv pentru încetarea contractului.
Vă mulțumesc, doamna avocat!
Problema este că acest contract nu a încetat în momentul în care am anunțat incidentul ci a continuat până când suma a devenit semnificativă, deși eu nu mai foloseam serviciile Telekom.Cat am folosit rețeaua,eu am platit, numai că ei vor plata pe întreaga perioadă contractuală, plus penalități.

Ultima modificare: Vineri, 28 Mai 2021
Adevar2, utilizator
Contractul e incheiat pe o perioada de 2 ani. Daca doriti rezilierea anticipata, aveti de platit restul perioadei contractuale in momentul inchiderii.
Partea asta cu "nu mai foloseam serviciile, de ce sa platesc?" e foarte interesanta. N-ati cerut o reducere a pretului contractului pentru noptile in care nu ati folosit telefonul? Eventual sa taxeze la minut, sa faca si o contorizare pentru traficul de date, etc.
Daca vreodata va luati un apartament/casa prin Noua Casa, sa nu uitati sa sunati la banca si sa spuneti "eu nu platesc rata luna asta ca am stat mai mult la bunici, deci..."
Mergeti la primul termen de judecata si invocati prescriptia.

Sunt de acord cu persoanele care au raspuns anterior, insa situatia nu a fost expusa foarte clar: este vorba de un abonament pe 2 ani - achizitionat fara telefon sau ati achizitionat si un device?

Daca ati contractat doar abonament pe 2 ani - fara device, corect era sa va reziliere contractul din moment ce nu mai foloseati serviciile. Daca ati achizitionat si un telefon, lucrurile stau altfel.

Oricum, aceste aspecte exced situatia in care va aflati.

Invocati prescriptia la primul termen.
Vă mulțumesc!Dumnezeu să vă dea sănătate tuturor celor care ajutați oamenii cu un sfat!

Alte discuții în legătură

Ignorare cerere de valoare redusa - ce inseamna si cum ma poate afecta proiectare proiectare Buna ziua! Poate fi ignorata (in calitate de parat) o cerere de valoare redusa, stadiu procesual fond? Daca e ignorata ce mi se poate intampla? Se ajunge la ... (vezi toată discuția)
Momentul invocarii prescriptiei ,în lipsa întâmpinării. bună ... Adevar2 Adevar2 Momentul invocarii prescriptiei ,în lipsa întâmpinării. Bună ziua!Cu deosebit respect,vă rog să mă sfătuiți în următoarea probleemă:sunt în ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telekom Magdalena123456 Magdalena123456 Bună ziua. Cum pot să reziliez un contract Telekom dacă proprietarul (tatăl meu) a decedat? Trebuie să plătesc taxa de reziliere pentru reziliere ... (vezi toată discuția)