avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie nerestituita, posibila evzaiune fiscala, ANAF
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie nerestituita, posibila evzaiune fiscala, ANAF

Buna ziua! Apelez la dvs. cu speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat. Doresc sa depun o sesizare la ANAF impotriva fostilor proprietari carora le-am fost chirias timp de 3 ani, insa fara contract. Ei refuza sa imi restituie garantia pe motive banale, ceea ce consider ca e infractiune de inselaciune, deoarece si-au insusit niste bani fara temei. In urma cu 2 ani, ne-au chemat pe mine si pe fostul coleg de ap. pentru a ne trece datele in niste contracte, insa nu ne-a dat copie niciunuia si nici nu au fost declarate pt a se impozita veniturile obtinute din chirii. Cum de stiu asta? Pentru ca m-a pus martor intr-un proces disputat cu vecinul sau fara sa vorbeasca cu mine, dar el mi-a preluat numele de facebook, care e diferit fata de buletin, citatia venind (in martie 2021) pe numele de facebook si pe adresa LUI de domiciliu, deoarece el nu are adresa mea de domiciliu (mai mult ca sigur a pierdut contractul semnat impreuna cu colegul meu, altfel ar fi furnizat datele mele din buletin instantei). Ca dovezi ca am semnat contractul respectiv, il am pe colegul de ap. care a fost martor; alte mijloace de proba ca am stat la el: conversatii messenger in care-mi spune de-a lungul celor 3 ani sa trimit citirea, cat costa cheltuielile, cum mentioneaza sa trimit banii pe un cont al prietenului sau cat timp am lucrat de acasa (nu mi-a furzniat contul sau de proprietar), citatia respectiva, extrasul de cont in care am trimis banii in contul prietenului sau, alti chiriasi care cunosc faptul ca am stat acolo o perioada indelungata, stand si ei. proprietarul a realizat si o suma de 5200 ron lunar, toti fara contracte. si ma intreb daca auzind de aceasta suma, cei de la anaf s-ar obosi sa ma bage in seama? de stricaciuni de la cat de uzate erau toate (calcar la robinet, rugina la teava de la baie din care incepuse sa curga apa etc.) nu mai zic nimic. el nu repara si voia sa platim noi pt reparatii, de parca le-am fi rupt/stricat noi direct si n-ar fi fost vina lui ca asteapta pana cade casa.

acum, intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. sunt sanse daca depun o cerere la ANAF ca proprietarul respectiv sa fie verificat in privinta unei posibile evaziuni fiscale? dar la politie pentru infractiune de inselaciune privind garantia nerestituita?
2. am inregistrari in care-mi detaliaza cum calculeaza cheltuielile (nu voia sa ne arate facturile) si in care ii zic ca nu avem contract si nu neaga. dar am inteles ca e ilegal sa fie folosite daca nu si-a dat acordul, deoarece e drept la viata privata. eu l-am inregistrat si pentru a avea dovada cum a incercat, indirect, sa ma puna sa mint la proces in favoarea lui, el zicand: "spui ce zice avocatul la proces".
3. am CNP-ul sotiei sale, pe care mi l-a furnizat printr-un buletin de investigatii medicale cand telefonul ei nu functiona corespunzator si mi l-a trimis mie pt. a putea fi citit. am voie, daca depun sesizarea impotriva lor, sa ofer CNP-ul ei pt a fi identificati mai usor sau e ilegal?

va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2021
Iamyou, utilizator
Cel mai recent răspuns: alex_element , utilizator 11:05, 31 Mai 2021
In fapt aveti dreptate sa pretindeti restituirea garantiei
In drept ,in lipsa documentului legal=contract de inchiriere nu aveti dovada ca suma a fost pretinsa de locatori si avansata de catre dv
Eventuala dv plangere la ANAF va avea consecinta amendarii proprietarului pentru evaziune fiscala
Actualmente nu mai exista obligatia inregistrarii contractelor de inchiriere la ANAF dar proprietarii locatori detin obligatia legala sa achite obligatiile aferente obtinerii de sume din inchiriere bunuri imobile
Solutionarea in instanta este un razboi al nervilor care implica stres,timp acordat termenelor de judecata
In baza eventualului document al concluziilor ANAF care sa constate incalcarea obligatiilor si aplicarea de sanctiune,aveti castig in instanta
ynocentta a scris:
In drept ,in lipsa documentului legal=contract de inchiriere nu aveti dovada ca suma a fost pretinsa de locatori si avansata de catre dv


nici daca mentionez in plangerea penala ca ceilalati 7 chiriasi au platit la fel, unii dintre ei confirmand acest lucru: chiria in avans + garantia chiriei cand s-au mutat la respectivul proprietar? asta ar fi cam singura dovada,
va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2021
Iamyou, utilizator
1. Puteti notifica ANAF-ul si, cel mai probabil, vor verifica. Mare atentie: ANAF cere declararea veniturilor, nu si inregistrarea contractului. Altfel spus, exista posibilitatea ca respectivul sa fi declarat veniturile, chiar daca nu a incheiat un contract cu dvs. Plangerea pentru inselaciune este trasa de par. In absenta contractului, singura modalitate prin care puteti demonstra ca ati platit garantia esta sa fi fost facuta prin transfer bancar si sa fi mentionat acest lucru in detaliile transferului. De asemenea, proprietarul poate argumenta ca a folosit garantia pentru remedierea unor prejudicii produse de dvs in locuinta. In absenta contractului, care sa reglementeze drepturile si obligatiile partilor, o actiune devine anevoioasa.
2. Legat de inregistrari, luati legatura cu un avocat.
3. CNP-ul este data cu caracter personal. Anaf ii poate localiza si fara acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce șanse am să mă creadă cei de la fisc dacă-mi denunț proprietarul pentru evaziune fiscală? ContSters160566 ContSters160566 Bună seara! Stau într-o garsonieră cu chirie de aproximativ 3 ani de zile și dau proprietarului lunar, suma de 600 lei, de când m-am mutat aici (din ... (vezi toată discuția)
Contract comodat vs. contract inchiriere apartament magic9pm magic9pm Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON . Acum , un coleg ... (vezi toată discuția)
Notificare plata utilitati CiprianM93 CiprianM93 Buna! As vrea si eu sfatul in legatura cu o problema. Am stat in chirie la o persoana am facut contract de inchiriere intre persoane fizice pe 6 luni (nu stiu ... (vezi toată discuția)