avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cont bancar PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cont bancar PFA

Buna ziua.

Sunt intro mare dilema.
As dori sa imi deschid un cont de PFA in euro la ING.

Rezumat:
Am un cont de PFA si vreau sa primesc bani in EURO de la diferite SRL-uri din Romania.

" Cei de la ING mi-au spus ca nu pot face cont in EURO pe PFA pentru ca nu poti declara la fisc contul in EURO ci numai in LEI. PFA si SRL-urile nu prea au conturi in euro pentru ca nu pot declara valuta in declaratia 200 ci numai lei . "

Este adevarat asa ceva? Ma poate lamuri si pe mine cineva?
Multumesc tare mult.


Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 19:13, 10 Ianuarie 2010
Cum adica SRL-urile "nu prea au conturi in euro"? Este prima oara cand aud o astfel de aberatie. Referitor la PFA, mi se pare absurd sa nu isi poata deschide un cont in euro, atata timp cat o persoana fizica (care nu este autorizata), isi poate deschide cont in orice valuta. Schimbati banca, sau macar sucursala bancii.
Ma intereseaza si pe mine acest subiect. Nu cred ca PFA nu isi poate deschide cont in valuta, probabil ca se referea la faptul ca nu poate emite facturi in valuta. Si intrebarea mea ar fi, daca de exemplu, vreau lucrez/colaborez pentru o firma/persoana din strainatate, care opereaza in euro, cum se procedeaza cand firma/persoana va trebui sa imi plateasca serviciile? Eu emit factura in lei, specific cursul zilei pe ea,firma respectiva imi trimite euro? Sau va trebui sa achite in lei? Sau cum se procedeaza?
Va multumesc.
ING infiinteaza conturi in lei si in euro pentru companii. In ce priveste PFA, infiinteaza doar conturi in lei, deoarece nu au acest instrument in oferta lor comerciala. Conturi in lei au infiintat pentru PFA in urma nenumaratelor cereri pe care le-am depus in fata organelor de conducere. O entitate legal infiintata poate avea conturi in lei sau in valuta si poate efectua operatiuni in orice valuta in copnditiile legii. Informatiile primite de la ING sunt eronate. Legea nu prevede nicio interdictie sau conditii speciale privind operatiunile in valuta ale PFA. Doar ca nu au acest instrument comercial pe piata:), dupa cum mi s-a spus. In ce priveste celelalte intrebari, o factura emisa in lei emisa intre 2 entitati romanesti se achita in lei, conform legii. In relatia cu o entitate straina, PFA poate emite facturi in valuta si primi plata in valuta. In relatia dintre doua entitati romanesti, legislatia nu prevede expres aceasta posibilitate si practica pe piata a dus la considerarea ca imposibila a emiterii unei facturi in valuta si a platii in valuta. In cadrul controalelor efectuate, se amendeaza in mod curent platile efectuate in valuta pe teritoriul Romaniei intre entitati romanesti. Ma ocup de un asemenea caz, si desi BNR a emis o opinie catre instanta, conform careia se poate face plata in valuta daca partile agreeaza acest lucru, instanta, in intelepciunea ei suverana:) a decis sa mentina amenda aplicata de organul de control pentru plata in valuta a unei facturi pentru servicii turistice.

Va multumesc si va stau la dispozitie,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
Alin Popescu, administrator
Va multumesc mult pentru raspuns. Din cate inteleg, nu este o problema sa se emita facturi in valuta atunci cand este vorba de un serviciu prestat de PFA pentru o firma straina, care opereaza in valuta. In acest caz insa, cum se calculeaza la contabilitatea PFA, pentru plata impozitului de exemplu? Se transforma in lei la cursul zilei? Nu ma pricep deloc, si as vrea sa fiu pregatita si sa am toate raspunsurile inainte sa incep.
Va multumesc inca o data.
Puteti emite facturi in valuta in relatia cu entitatile straine. In ce priveste impozitul, conform legii, impozitul se plateste in lei, iar modul de calcul al sumelor asupra carora se aplica cota de impozit il puteti stabili cu sprijinul unei persoane specializate care sa se ocupe de organizarea contabilitatii PFA. In cazul in care aveti nevoie de lamuriri sau ajutor in acest sens, va rog sa ma contactati si va pot ajuta cu recomandari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa vand programe facute de mine Lorant Lorant Buna. Sunt un programator din Romania si as dorii sa imi vand produsele pe internet. As avea nevoie de niste informatii daca ma poate ajuta cineva. Am fost la ... (vezi toată discuția)
Decontari in valuta camicami camicami Problema mea este urmatoarea :societatea ptr.care lucrez ,livreaza cherestea catre o societatea inregistrata fiscal in Romania,cu cod tva RO,societate ce ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer victor2015 victor2015 Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)