avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imi trebuie un executor in cazul unei procuri de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imi trebuie un executor in cazul unei procuri de cedare de drepturi contra incasarii unei sume de bani?

Situatia pe scurt:
-Frate (X), sora (Y) si mama (Z) au certificat de mostenitor dupa decesul tatalui in care, printre altele, include: a.un spatiu comercial inchiriat; b.un teren fara locuinta.
-Intelegere verbala la momentul decesului tatalui, netrecuta in certificat: spatiul comercial ii va reveni fratelui dupa moartea mamei, iar mama va incasa chiria integral pentru intretinere. Sora isi da consimtamantul verbal asupra acestei intelegeri, fara pretentii si obligatii asupra administrarii spatiului comercial.
-Cu toate acestea, fratele incepe sa incaseze chiria imediat, jumatate din chirie dandu-i-o mamei in general, cu exceptia catorva luni in care el a incasat-o pe toata
-Fratele X si mama Z vand terenul, cu acordul meu, dar fratele X retine toti banii, impotriva vointei mamei si a sorei.
-Fratele vrea in schimb un document legal in care, contra eliberarii sumei de drept parte din vanzarea terenului sorei Y, sora sa cedeze partea ei de drept la spatiul comercial intr-o hartie oficiala
-Sora Y este dispusa sa cedeze acest drept contra eliberarii intr-un termen limitat sumei care i se cuvine legal din vanzarea terenului. In acelasi timp, sora vrea sa se asigure ca mama primeste (min.) jumate din chirie si ca va exista un contract de inchiriere pe numele mamei si a fratelui (adica legalizarea intelegerii verbale initiale, cu modificarea ca chiria sa fie distribuita jumate-jumate intre mama si fiu).

Intrebari:
1.este o procura suficienta in care exista cedare de drepturi cu conditia eliberarii banilor? Poate o procura expira daca termenii din procura nu sunt indepliniti (adica daca banii nu sunt transferati pana la data specificata in procura si in full)?
2. este mai sigur ca aceasta sa se indeplineasca daca exista un executor (nu stiu care e termenul corect pentru un intermediar legal. notar? avocat?)
3. ce forma legala este potrivita pentru o declaratie in care se arata ca sora nu a incalcat intelegerea verbala initiala si nu a incasat nimic din chiria obtinuta de mama si frate in perioada de pana acum? (o forma de protectie a sorei in caz ca fratele o acuza de nerespectare a intelegerii verbale)
4. ce forma legala se poate face intre sora si frate care sa asigure faptul ca mama primeste jumate din chirie, fara ca fratele sa i-o "administreze"?
5. are sora dreptul sa il dea in judecata pe frate pentru retinerea banilor de pe teren? el nu recunoaste ca i-a retinut (desi "accepta" sa-i transfere in schimbul cedarii drepturilor sorei)

Multumesc anticipat pentru putina lumina asupra optiunilor sorei.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:58, 7 Ianuarie 2010
X, Y si Z sunt proprietari in indiviziune asupra bunurilor ce compun masa succesorala.
Acestei stari de indiviziune i se poate pune capat prin partaj (= imparteala = iesire din indiviziune).
Aveti posibilitatea de a realiza un partaj voluntar (la notar) sau de a va adresa instantei cu o cerere de iesire din indiviziune, putand incheia in cadrul procesului o tranzactie (act care cuprinde intelegerea partilor) consfiintita de instanta.

Restul actelor la care v-ati gandit (procurii, declaratii) sunt un soi de ...hai sa ne aflam in treaba mazgalind un vraf de hartii care vor servi ...naiba stie pentru ce.

Sora ar putea sa ceara fratelui suma aferenta cotei sale parti din terenul vandut (teoretic). Practic ...ar fi interesant de vazut si cand s-a facut acea vanzare si care sunt mentiunile cuprinse in act (te pomenesti ca rezulta din el ca toata lumea si-a primit partea din pret...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Mirela3 Mirela3 Urmare a legii 18/1991, mama mea a primit titlu de proprietate pentru un pamant. Pe titlu mai figureaza urmatorii: A, B, C – copii unei surori a mamei ... (vezi toată discuția)
Mostenitor nementionat pe titlul de proprietate. succesiune. intabulare. MariusEmilian MariusEmilian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face ... (vezi toată discuția)
Mostenire xxl domnul_01 domnul_01 buna ziua Va rog sa ma lamuriti intr-o mostenire Suntem doua surori X si Z care impreuna cu un frate Y mostenim de la parinti o casa (fiecare cate o camera ... (vezi toată discuția)