avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... I-m donat prin notariat, fiului nostru care nu este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

I-m donat prin notariat, fiului nostru care nu este casatorit ...

I-m donat prin notariat, fiului nostru care nu este casatorit si acum are 32 de ani, toate bunurile pe care le detineam eu si sotia mea. La numai cateva luni dupa acest gest, atitudinea lui s-a schimbat radical (in rau).
Mentionez ca mai avem o fata de 36 de ani, care este o persoana incadrata in handicap psihic grav, care nu-si poate gestiona singura bunurile si existenta. Scopul nostru fiind acela de a o proteja pe fata si, de a-i scuti pe ambii copii de problemele care ar fi aparut la dezbaterea mostenirii. Hotararea de a dona intreaga avere baiatului, am luat-o dupa ce am aflat ca am cancer de prostata si, dupa ce am discutat indelung cu familia, iar baiatul a promis ca va face tot ce-i va sta in putere pentru a avea grija de sora lui, dupa ce noi nu vom mai fi.
Se mai poate face ceva pentru a anula acest act sau, exista alta posibilitate prin care sa-i asigur fetei un trai decent? Mentionez ca baiatul a facut la un moment dat afirmatia, ca o va duce pe fata la un azil (ceea ce ar fi cea mai proasta alegere pentru ea).
Cel mai recent răspuns: Toaderas , utilizator 16:20, 8 Iunie 2021
La data decesului dvs (respectiv al sotiei), timp de 3 ani, fiica dvs (prin tutorele sau daca nu are discernamant), va putea cere reductiunea donatiei, respectiv va putea avea impotriva fratelui pretentii patrimoniale (insumate in cazul ambelor decese) de pana la un sfert din bunurile pe care i le-ati donat acestuia.

Donatia nu o puteti revoca decat pentru anumite motive prevazute in mod limitativ de codul civil:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Cel mai indicat ar fi fost sa ii fi instrainat fiului bunurile cu sarcina inretinerii surorii sale (si eventual a dvs)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate nu ați discutat cu un av înainte de s face un astfel de pas.Trebuie cs fiica ss ceara reductiunea liberalitatilorexcesive după data decesului dvs,pana atunci ar trebui desemnat un tutore pt a face aceste demersuri în interesul ei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult pentru raspuns. Din pacate, uneori, tocmai persoanele pe care le iubim cel mai mult, sunt cele care ne intorc spatele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare donatie Magda 2018 Magda 2018 Buna seara!Am divortat in urma cu un an ,la insistentele si sub amenitarile fostului sot am donat partea mea ,din ceea ce mi se cuvenea, fiicei mele ,in varsta ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie catre minor gheocont gheocont Am nevoie de un sfat.Bunici parentali au donat o casa unui nepot minor cu tutori ambii parinti fara alte beneficii.S-a demolat vechea casa si cu banii ... (vezi toată discuția)
Donatie laurentiu1969 laurentiu1969 As dori sa stiu cand se poate ataca un act de donatie cand donatorul este in viata sau numai dupa decesul acestuia? (vezi toată discuția)