I-m donat prin notariat, fiului nostru care nu este casatorit si acum are 32 de ani, toate bunurile pe care le detineam eu si sotia mea. La numai cateva luni dupa acest gest, atitudinea lui s-a schimbat radical (in rau).
Mentionez ca mai avem o fata de 36 de ani, care este o persoana incadrata in handicap psihic grav, care nu-si poate gestiona singura bunurile si existenta. Scopul nostru fiind acela de a o proteja pe fata si, de a-i scuti pe ambii copii de problemele care ar fi aparut la dezbaterea mostenirii. Hotararea de a dona intreaga avere baiatului, am luat-o dupa ce am aflat ca am cancer de prostata si, dupa ce am discutat indelung cu familia, iar baiatul a promis ca va face tot ce-i va sta in putere pentru a avea grija de sora lui, dupa ce noi nu vom mai fi.
Se mai poate face ceva pentru a anula acest act sau, exista alta posibilitate prin care sa-i asigur fetei un trai decent? Mentionez ca baiatul a facut la un moment dat afirmatia, ca o va duce pe fata la un azil (ceea ce ar fi cea mai proasta alegere pentru ea).
La data decesului dvs (respectiv al sotiei), timp de 3 ani, fiica dvs (prin tutorele sau daca nu are discernamant), va putea cere reductiunea donatiei, respectiv va putea avea impotriva fratelui pretentii patrimoniale (insumate in cazul ambelor decese) de pana la un sfert din bunurile pe care i le-ati donat acestuia.
Donatia nu o puteti revoca decat pentru anumite motive prevazute in mod limitativ de codul civil:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Cel mai indicat ar fi fost sa ii fi instrainat fiului bunurile cu sarcina inretinerii surorii sale (si eventual a dvs)
Din pacate nu ați discutat cu un av înainte de s face un astfel de pas.Trebuie cs fiica ss ceara reductiunea liberalitatilorexcesive după data decesului dvs,pana atunci ar trebui desemnat un tutore pt a face aceste demersuri în interesul ei.
Anulare donatie
Magda 2018
Buna seara!Am divortat in urma cu un an ,la insistentele si sub amenitarile fostului sot am donat partea mea ,din ceea ce mi se cuvenea, fiicei mele ,in varsta ... (vezi toată discuția)