avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

Buna seara!Am divortat in urma cu un an ,la insistentele si sub amenitarile fostului sot am donat partea mea ,din ceea ce mi se cuvenea, fiicei mele ,in varsta de 15 ani la acel moment.In urma cu 10 luni am adus pe lume un baietel provenit din aceeasi casnicie,mentionez faptul ca eu am divortat pe 9 iulie 2019,copilul nu este recunoscut.Intrebarea mea este daca pot anula actul de donatie si acea parte sa apartina asa cum se cuvine de drept ambilor copii.Desfacerea casatoriei s a facut la notar pe cale amiabila fara ca eu sa iau ceva din casa comuna.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda 2018 , utilizator 19:11, 6 Decembrie 2019
Buna seara,

In functie de probatoriu pe care il aveti se poate sau nu anula donatia. Aveti probe ca ati semnat sub amenintarea fostului sot?
Nu am dovezi ca m a amenintat inainte de divort.Singuele probe de amenintare sunt dupa ce am facut partajul si am semnat actele de divort.In acest moment vreau sa stiu daca din partea de casa care imi revenea de drept si care a fost instraimata prin donatie fiicei mele,,poate beneficia si fiul meu?M am informat la acel moment avocatului si mi a spus ca pot anula acea donatie in anumite conditii : daca mai am un alt copil ,acesta poate ataca actul de donatie pt ca are aceleasi drepturi ca si fiica mea.

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Buna seara,

In functie de probatoriu pe care il aveti se poate sau nu anula donatia. Aveti probe ca ati semnat sub amenintarea fostului sot?

daca mai am un alt copil ,acesta poate ataca actul de donatie pt ca are aceleasi drepturi ca si fiica mea.

Asta dupa decesul dvs.
Corect!Acum ca traiesc ,care ar fii demersurile pentru atacarea acestui act de donatie?Noi nu am facut partaj pe bunurile comune,doar pe casa.

gi-jane2 a scris:

daca mai am un alt copil ,acesta poate ataca actul de donatie pt ca are aceleasi drepturi ca si fiica mea.

Asta dupa decesul dvs.

Nu aveti cum sa il atacați. Cel puțin, nu dvs, care ati dat.
Donațiile sunt irevocabile. Punct. Ati donat, la revedere.
Numai după decesul dvs, in termen de 3 ani, celălat copil, în măsura în care i-a fost încălcată rezerva succesorala (adica la momentul decesului nu mai aveti niciun alt bun), poate solicita reductiunea donatiei.

Alte discuții în legătură

Atacare donatie teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vrea cineva (nu face parte din familie)sa imi faca ... Maria9417 Maria9417 Buna ziua, vrea cineva (nu face parte din familie)sa imi faca un act de donație pe un teren,intrebarea mea este daca imi face face acte de donație se poate ... (vezi toată discuția)
Donatie Ursuuu Ursuuu Buna matusa mea ia donat tatalui meu locuita in care locuim acum 38 de ani in urma .dupa moartea tatalui meu matusa sau cineva poate ataca donatia astept un ... (vezi toată discuția)