avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

Buna seara!Am divortat in urma cu un an ,la insistentele si sub amenitarile fostului sot am donat partea mea ,din ceea ce mi se cuvenea, fiicei mele ,in varsta de 15 ani la acel moment.In urma cu 10 luni am adus pe lume un baietel provenit din aceeasi casnicie,mentionez faptul ca eu am divortat pe 9 iulie 2019,copilul nu este recunoscut.Intrebarea mea este daca pot anula actul de donatie si acea parte sa apartina asa cum se cuvine de drept ambilor copii.Desfacerea casatoriei s a facut la notar pe cale amiabila fara ca eu sa iau ceva din casa comuna.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda 2018 , utilizator 19:11, 6 Decembrie 2019
Noi nu am facut partaj pe bunurile comune,doar pe casa.

Faceti partaj pe ce mai aveti de facut, donatia nu mai aveti cum sa o revocati trebuia sa cugetati mai bine inainte de a da.
Stimata doamna,

Dupa decesul dumneavoastra, donatia, ca liberalitate excesiva, poate fi supusa reductiunii, in termen de 3 ani de la deces.( ori de la pieredea posesiei bunului ).

Actiunea civila este promovata la cererea copilului a carui rezerva succesorala i-a fost redusa.

Actualmente, nu puteti promova nicio actiune, in vederea desfiintarii donatiei, aceasta fiind irevocabila.



SECŢIUNEA a 3-a
Revocarea donaţiei

Art. 1023

Cazuri

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.



Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult!

raluk0207 a scris:

Nu aveti cum sa il atacați. Cel puțin, nu dvs, care ati dat.
Donațiile sunt irevocabile. Punct. Ati donat, la revedere.
Numai după decesul dvs, in termen de 3 ani, celălat copil, în măsura în care i-a fost încălcată rezerva succesorala (adica la momentul decesului nu mai aveti niciun alt bun), poate solicita reductiunea donatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare donatie teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vrea cineva (nu face parte din familie)sa imi faca ... Maria9417 Maria9417 Buna ziua, vrea cineva (nu face parte din familie)sa imi faca un act de donație pe un teren,intrebarea mea este daca imi face face acte de donație se poate ... (vezi toată discuția)
Donatie Ursuuu Ursuuu Buna matusa mea ia donat tatalui meu locuita in care locuim acum 38 de ani in urma .dupa moartea tatalui meu matusa sau cineva poate ataca donatia astept un ... (vezi toată discuția)