avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

As dori sa stiu cand se poate ataca un act de donatie cand donatorul este in viata sau numai dupa decesul acestuia?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:50, 12 Martie 2018
Buna ziua,
Donatia poate fi revocata atat in timpul vietii donatorului, cat si dupa moartea acestuia, de catre succesorii sai in drepturi. Sunt reglementate expres cazurile in care aceasta poate fi revocata.
O zi buna,
Av. Oana Beldie
Actul de donatie poate fi atacat daca se justifica interesul formularii unei astfel de actiuni, in interiorul termenului de prescriptie (avand in vedere dreptul la actiune in anularea unui act juridic)
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
ContSters454516, utilizator
In timpul vietii donatorului, contractul de donatie poate fi revocat pentru ingratitudine in 3 cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Dupa decesul donatorului, donatia poate fi supusa reductiunii la cererea unui mostenitor rezervatar a carui rezerva succesorala a fost incalcata prin donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Ursuuu Ursuuu Buna matusa mea ia donat tatalui meu locuita in care locuim acum 38 de ani in urma .dupa moartea tatalui meu matusa sau cineva poate ataca donatia astept un ... (vezi toată discuția)
Donație ursu67 ursu67 Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)
Donatie sorin45 sorin45 cum pot ataca un act de donatie fara clauza? (vezi toată discuția)